Милен Велчев: Браво на Горанов и Ананиев

Няма опасност от рязък скок на цените при приемането на еврото

Милен Велчев: Браво на Горанов и Ананиев | StandartNews.com

 

Бившият финансов министър от царското управление Милен Велчев, който в годините бе доста пестелив в похвалите си, днес каза суперлативи за колегите си Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

Двамата финансови министри на България през последната година могат да бъдат поздравени за действията си, категоричен бе Велчев  в ефира на Нова тв. Според него няма как при спад на икономиката, финансовият министър постоянно да казва  "не".

Велчев също така заостри вниманието, че възстановяването от икономическата криза, вследствие на пандемията, не се развива толкова бързо, колкото се е очаквало и тази тенденция ще продължи. По отношение на промяната на данъчната политика, свързана с намаляването на ДДС за определени стоки той заяви, че това е била политическа грешка, защото след изтичането на срока ще има натиск намалената ставка да продължи да действа.

Велчев коментира и страховете за покачване на цените след приемане на еврото. Той каза, че не очаква рязък скок, а спекула с цените е възможна и сега. Недобросъвестни търговци винаги ще има, но затова има и държавни органи, които да следят, добави финансистът. Относно кредитите, той е убеден, че приемането на еврото няма да ощети нито кредитополучателите, нито банките.

"Влизането в Еврозоната е цел, но не е императив и различните управления на страната може да имат различно отношение към нея. Някое може да реши да забави влизането", предупреди бившият финансов министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай