Малки електроцентрали на свободния пазар от 1 юли

Това предвиждат окончателно приетите промени в Закона за енергетиката

Малки електроцентрали на свободния пазар от 1 юли | StandartNews.com

От 1 юли всички малки електрически централи с мощност от и над 1 мегават излизат на енергийната борса. Това предвиждат окончателно приетите промени в Закона за енергетиката. Очаква се с измененията да се сложи край на спекулата с тока. 

От началото на юли на борсата излизат над 370 малки вятърни и соларни паркове, централи на Биогаз и ВЕЦ, чийто ток сега задължително се изкупува от НЕК на преференциални цени.

След промените разликата от пазарната цена и преференциалната ще се плаща на малките централи като премии. Председателят на Енергийната комисия в НС Валентин Николов от ГЕРБ обясни: "1 500 000 мегаватчаса електрическа енергия вече ще излязат на свободния пазар".

Парламентът реши още клиент с потребление над 50 киловата или производител с такава инсталирана мощност да може да поиска даденото ЕРП да му монтира "умен" електромер, който да показва данни в реално време.

Николов обясни предимствата: "Тоест, той ще може да следи своето потребление онлайн. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил. Второ, той може да потребява в часовите диапазони, когато е най-евтина електрическата енергия. Няма да има забавяне на фактури, както имаше досега и, второ, могат да се обжалват".

Според Валентин  Николов промените няма да доведат до увеличение на тока за потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай