Мафия и непрофесионализъм в българската енергетика

"Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко", коментира пред Нова телевизия председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

Мафия и непрофесионализъм в българската енергетика | StandartNews.com

"Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко", коментира пред Нова телевизия председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който говори за наличие на мафия в енергетиката и за непрофесионализъм от страна на държавните дружества в отрасъла.

Домусчиев коментира високата цена на индустриалния ток. „Това е тенденция, която се запазва устойчиво, влияе на населението и в крайна сметка – на потреблението. Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика”, заяви Домусчиев.

Той бе категоричен, че всичко това се прави съзнателно, но има и елемент на непрофесионализъм. Затова представителите на бизнеса искали оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

„Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса – схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта”, каза още председателят на КРИБ.

Кирил Домусчиев определи ТЕЦ „Марица Изток 2” като съвременния „Кремиковци”. „Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. „Марици”-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ – Варна минава на газ”, каза още Домусчиев.

И допълни, че служителите в мините в Маришкия басейн си плащали, за да бъдат назначени на работа, защото била "сладка". Освен това броят им бил 3-4 пъти по-голям от този в мини в други страни като Гърция, например.

Той заяви, че представителите на бизнеса вече са получили покана за среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „Това е реакцията на правителството. На тази среща ще обсъдим темата за такива ненотифицирани държавни помощи, защото такава ще бъде отпусната на „Марица Изток 2” с нейна заповед. Заради тази помощ ще бъдем и глобени. Това е абсолютно престъпно. Ще го обсъдим с Петкова и ще настояваме за оставки на определени ръководители”, заяви Домусчиев.

Домусчиев подчерта, че бизнесът е твърдо „за” приемането на еврото и няма никакви опасения в това отношение. „За да бъдем европейци, трябва да приемем еврото. То ще ни донесе допълнителна стабилност и ще даде възможност и на бизнеса, и на хората да ползват по-евтини кредити”, каза още председателят на КРИБ.

Той коментира и хазартния скандал. „NOVA има действащ договор с Националната лотария и ние го изпълняваме, докато промените в закона не бъдат обнародвани. Дългогодишното ни партньорство отива към своя край. Не смятам, че това ще се отрази негативно на телевизията. Нейният рейтинг се вдигна изключително много, което привлече много рекламодатели и ресурс. NOVA е добре финансово обезпечена”, увери Домусчиев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай