Лирата се срина до 11 стотинки, Ердоган с шокиращ ход

Криза за лекарства в южната ни съседка

Лирата се срина до 11 стотинки, Ердоган с шокиращ ход | StandartNews.com

Турската лира удари ново дъно като цената ѝ падна на 11 български стотинки за една лира. Инфлацията в Южната ни съседка пък стигна 21% за година.

На този фон президентът Реджеп Ердоган заяви, че в миналото е свел инфлацията до 4 на 100 и скоро ще го направи отново. Той продължава да настоява за ниски лихвени проценти, а представители на опозицията и финансисти го обяиняват в безразсъдна икономическа политика.

"Опозицията не може да приеме нашата решителност по отношение на лихвените проценти, но винаги съм казвал, че съм против тяхното повишаване. Както понижихме инфлацията до 4%, когато дойдох на власт, така рано или късно ще я понижим пак, но няма да позволя хората да бъдат смазани от лихвени проценти", заяви Ердоган на среща с африкански младежи, предаде БНР.

Сривът на националната валута, освен че оскъпи живота, доведе и до дефицит на лекарства в Турция, особено на вносни медикаменти, съобщи БНТ. Настоящата криза обезцени спестяванията на хората, оскъпи стоките от първа необходимост и изпрати отделни слоеве от населението под официалната линия на бедност. В 27-те хиляди аптеки в Турция практически липсват около хиляда медикамента, твърди фармацевтичният бранш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай