Лихвата по депозитите – 0%

Цената на кредита без промяна

Лихвата по депозитите – 0% | StandartNews.com

 

Лихвата по депозитите в някои банки стигна 0,00 %. Фирмените спестявания вече се таксуват с отрицателни стойности. Тоест не можем да разчитаме, че лихвата ще натрупва пари над спестяванията ни. Често заради банковите такси накрая се оказва, че депозитът ни е намалял, информира NOVA.

На фона на нулевата доходност от спестяванията, лихвите по кредитите не търпят сериозни промени и запазват стабилни нива.

Средната лихва по левовите кредити за домакинствата към юли тази година е 7.98% при потребителските и 2.89 на сто за жилищните.

По данни на БНБ cпecтявaниятa нa бългapитe в бaнĸитe ca 59 млрд. Въпpeĸи ĸpизaтa сумата пpoдължaвa дa pacте, но c мнoгo пo-бaвни тeмпoвe.

„Лихвите по депозитите не са претърпели кой знае каква промяна. Те от доста време са близки до нулата. По-големите банки в страната разполагат с доста големи обеми ликвидност. Този ресурс не им е нужен”, каза Десислава Николова, финансов анализатор.

„За българина най-важно е парите му да са на сигурно място. Това, че депозитите в банките са гарантирани до 100 000 евро, дава спокойствие”, каза Тихомир Тошев, финансов експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай