Лагард с прогноза кога ще стигнем нивата преди кризата

Възстановяването на икономиката на еврозоната трябва да е устойчиво преди да се мисли за оттегляне на подкрепата, каза шефът на ЕЦБ

Лагард с прогноза кога ще стигнем нивата преди кризата | StandartNews.com

Икономиката на еврозоната е в повратна точка, но възстановяването трябва да бъде здраво и устойчиво преди Европейската централна банка да започне да обмисля оттегляне на спешната подкрепа. Това заяви в интервю за „Политико“  председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, предаде Ройтерс.

Думите й идват, след като миналата седмица централната банка реши да запази благоприятната си парична политика, оставайки без промяна основните си лихви и размера на „Пандемичната програма за извънредни покупки“ (PEPP). Представителите на ЕЦБ дори не коментираха възможността за оттегляне на подкрепата, въпреки че икономиката се възстановява по-бързо от очакваното.

Според Лагард брутният вътрешен продукт на еврозоната ще достигне нивата си от преди пандемията през първото тримесечие на 2022 г.

„Не намеквам, че програмата за извънредни покупки ще приключи на 31 март. Имаме голяма гъвкавост, но от гледна точка на икономическите перспективи вървим в правилната посока“, коментира Лагард.

По отношение на възможността за намаляване на размера на PEPP, който в момента е 1,85 трлн. долара, Лагард заяви, че „все още е твърде рано да се обсъждат тези въпроси“,

Икономистите очакват ЕЦБ да започне да обмисля прекратяването на PEPP по време на септемврийското си заседание. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, казват, че не очакват централната банка да увеличи мащаба или да удължи срока на PEPP.

По вероятно е ЕЦБ да се фокусира върху традиционната си програмата за закупуване на активи (APP) , която в момента е в размер на 20 млрд. месечно. Тя вероятно ще остане в сила, тъй като очакванията са инфлацията да остане под целта на ЕЦБ през идните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай