Л. Борисов: В седмицата на инвестициите сме /ОБНОВЕНА/

53% ръст на чуждите инвестиции отчете икономическият министър

Л. Борисов: В седмицата на инвестициите сме /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Апокалипсис пред икономиката ни не стои, категоричен бе министър Лъчезар Борисов
  • 53% ръст на преките чуждестранни инвестиции - 1,4 млрд. евро до юли

В момента сме в седмицата на инвестициите. От началото на година до сега има над 710 млн. инвестиции, направени от чуждестранни и български компании. Те са открили 3200 работни места. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов в предаването „Беновска пита” на Канал 3. И по време на коронакриза тези инвеститори продължават да влагат средства в икономиката ни, защото имат доверие, категоричен бе Борисов. Той съобщи последните данни за преките чуждестранни инвестиции. Те са 1,4 млрд. евро до юли или - с 53% ръст в сравнение със същия период миналата година.

Следващата седмица предстои връчването на сертификат за голяма компания от хранително-вкусовата промишленост, който оперира в „Тракия икономическа зона” на Пловдив. Тя е за над 20 млн. лв. и разкрива много нови работни места.

Апокалипсис пред българската икономика не стои, каза Лъчезар Борисов и допълни: „Моята цел е икономиката да издържи. Без нея няма приходи в бюджета, социална политика.”.

200 000 работни места спасени, потреблението запазено

Министърът подчерта, че само за два месеца до малките и средни предприятия у нас са стигнали 110 млн. лв. като помощ за възстановяване от коронакризата. През ББР са предоставени още 120 млн. лв., а през мярката 60:40 – близо 200 милиона лева. Спасени бяха 200 000 работни места, съобщи Борисов. Той акцентира, че е подпомогнато и потреблението с добавките към пенсиите и лицата на първа линия. Потреблението запази своите нива и това е много важно, каза още министърът.

Предстои помощ и за големите компании. Над 78 млн. лв. са предвидени за предприятия с оборот над 500 млн. лв. годишно.

Парите от външния дълг ще са буфер

Лъчезар Борисов коментира и новата емисия външен дълг. България емитира ценни книжа за 5 млрд. при изключително ниска лихва. Получихме я защото международните финансови пазари и институции оцениха здравината на българската икономиката и финансовата ни стабилност, каза Лъчезар Борисов. И допълни, че други  22 страни са търсили емисии, но България се е справила най-добре. Има държави, спрямо които, сме се справили 10 пъти по-добре, каза министърът на икономиката. Целта е да имаме финансов буфер в централния резерв и да покрием евентуален дефицит. Ако приходите в бюджета не стигнат, ще ни е необходим ресурс за пенсии, заплати, ресурс който ще се използва през следващата година, каза Борисов. Този ресурс ще се ползва и от следващото правителство, независимо какво е то.

200 компании дават предложения за икономиката

200 компании ще дават предложения за развитие на икономиката у нас, съобщи още министър Лъчезар Борисов. Фирмите са избрани на случаен принцип. Едно от основните питания към тях е има ли административен произвол. Анкетата е пусната и съм работодателските организации и към синдикатите.

Преди дни в министерство на икономиката е взето решение България да кандидатства с проект пред Европейската комисия. Той ще покаже върховенство на закона в българската икономика и резултатите от антикорупционните мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай