Л. Борисов: Лидери сме по финансова стабилност

Подхождаме по най-рационалния начин, каза министърът на икономиката

Л. Борисов: Лидери сме по финансова стабилност | StandartNews.com

„На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика”. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на Нова телевизия. Той припомни, че и по време на извънредното положение в страната, пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Министърът подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

„Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на бюджета. За щастие, се справихме много добре и България, и в момента по прогнози на Европейската комисия, е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз”, обясни министър Борисов.

Той цитира и прогноза на Европейската комисия, според който страната ни ще завърши годината с дефицит, който е три пъти по-добър от средния за Европейския съюз. България има и дълг, който е 4 пъти по-добър от средния за ЕС.

„На фона на всичко, което се случва в Европейския съюз, ние имаме едни от най-добрите буфери и можем да поемем такива „сътресения”, добави Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай