Л. Борисов: До 6900 лева безлихвен кредит за хората

Политиката ни е да стигнем до всички пострадали - който е поискал помощ, да я получи, каза министърът на икономиката

Л. Борисов: До 6900 лева безлихвен кредит за хората | StandartNews.com

До 6900 лв. безлихвен кредит могат да вземат всички физически лица, ударени от кризата. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред Нова тв. Досега таванът е 4500 лв. Безлихвеният заем се взема от търговските банки, които са сключили споразумение с Българската банка за развитие - тя е гарант по тази мярка.

Мораториумът върху кредитите до 31 март 2021 г. е глътка въздух за хората. Вчера разговарях с Асоциацията на банките, които изготвят своя регламент и в най-скоро време ще го обявят, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

На база на материалите, които ще бъдат подготвени и внесени в БНБ за одобрение, ще стане ясна процедурата за разсрочване на кредитите. Решението е взето солидарно в целия ЕС, европейският регулаторен орган дава единни насоки. 

За последните 3 месеца 1,1 млрд. лева са подпомогнали бизнеса чрез мерките на две министерства - социалното и икономическото, каза Борисов. Той обясни, че тъй като се работи с европейски пари, процедурите може да са по-бавни заради голямата бюрокрация. Но всеки, който е пожелал и документите му са били изрядни, са получили помощ, посочи министърът.

Политиката ни е да стигнем до всички пострадали - който е поискал помощ, да я получи, каза още той.

Два месеца и половина 60 оценители от министерството работеха денонощно, за да разгледат 27 000-те заявления от малкия бизнес, добави още Борисов.

Той коментира и новата мярка за компенсиране до 20% от оборота на пострадалите бизнеси. Обясни, че освен за фирмите, помощ има и пряко за работниците чрез социалното министерство - 24 лв. на ден.

Според Борисов бюджетът има буфери и дори и в криза изпълнява политики - за здравеопазване, за възстановяване на икономиката. 

Второто тримесечие бе най-силно засегната цялата икономика - не само в ЕС, но и в България - тогава имахме над 8% спад, но той бе по-малък отколкото на други страни-членки. Видяхме обаче ръст на потреблението, което е благодарение на мерките на правителството, посочи още Лъчезар Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай