Л. Богданов: Най-тежкото за икономиката отмина

Държавните мерки помогнаха на много бизнеси да не фалират, смята икономистът

Л. Богданов: Най-тежкото за икономиката отмина | StandartNews.com

Най-трудните месеци за българската икономика отминаха. Това заяви в интервю за бТВ икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Според него държавните мерки са помогнали на много бизнеси да не фалират.

Тежка картина за икономиката през пандемичната 2020 година показва анализ на Института за пазарна икономика. Пандемията ни вкара в рецесия, а БВП се сви с 8,6% през второто тримесечие на 2020 г. Отчита се и сериозен спад на инвестициите у нас, сочат данните.

Богданов обясни, че се наблюдава 94% спад на пътниците на Летище София (април), 85% спад на чуждестранните туристи (юли), 20% спад на износа, промишленото производство и продажбите на дребно (май).

По думите му още през 2019 г. се е усещало забавяне на икономическия ръст във водещите европейски предприятия, но COVID-19 е ускорил процеса.

„Факт е, че през март 2020 г. имахме административно наложено спиране на обществения живот, а породените страх и паника усилиха този ефект. Спомняме си, че през март месец и в България имаше бизнеси, които не бяха затворени, но спряха дейност, защото не знаеха какво да очакват“, посочи икономистът.

Анализът на ИПИ показва още, че през пролетта на миналата година над 100 000 души са останали без работа, като част от тях все още не могат да си намерят нова работа. Най-тежко бяха ударени работещите в търговията, хотелите и ресторантите. Но въпреки това Богданов смята, че най-тежките месеци за българската икономика са отминали.

„Втората вълна въздейства много по-слабо. Това се вижда по броя на безработните от ноември-декември и трафика на товарния транспорт. Човечеството трябва да се научи, че съществува здравна криза и да се приспособи. Чрез държавните мерки си спестихме огромния шок върху икономиката, който изживяхме през 2009 г., когато загубихме над 400 000 работни места и стотици фалираха“, коментира той.

Богданов допълни, че въпреки административната тежест антикризисните мерки са спасили много бизнеси от фалит.

Икономистът смята, че изходът от кризата е рестарт на инвестиционния процес. Той даде за пример IT сектора, където през изминалата 2020 г. са създадени над 7500 работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай