Купуваме електронна винетка от понеделник

Старите талони, които са валидни и през 2019 г., може да бъдат регистрирани в е-вариант

Купуваме електронна винетка от понеделник | StandartNews.com

От понеделник започва продажбата на електронни винетки, които от 1 януари 2019 г. ще заменят хартиени стикери. До края на годината обаче ще караме с досегашния вид талони.  Е- винетките ще се продават с валидност след 1 януари. Цените им не се променят, като за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Въвежда се нова уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя. Според новата система за плащане за ползването на републиканските пътища леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона ще бъдат таксувани на база време, както досега, докато таксите за всички по-тежки превозни средства ще зависят от изминатото разстояние.

До средата на август 2019 г. обаче, когато би трябвало да заработи т.нар. тол-система, всички превозни средства ще продължат да ползват винетки. 

На първо време електронните винетки ще могат да се купят през сайта bgtoll.bg и специално разработено мобилно приложение. Плащането в тях ще може да става с дебитна или кредитна карта, както и с банков превод. От Агенция "Пътна инфраструктура" уточняват, че при положение че се плаща с карта, това може да стане и броени минути преди пътуването, но ако се разчита на банков превод, е добре той да бъде направен няколко дни преди тръгването. Купуването на електронна винетка от терминалите за самообслужване ще е възможно от 1 януари

При купуване на електронна винетка това, което шофьорите ще трябва да попълнят последователно, е регистрационният номер на автомобила, е-mail адрес, ако потребителят желае да получи обратна информация за купената винетка, срок за валидност и начална дата за винетката. Важно е, преди да се потвърди плащането, да се провери дали номерът на колата е въведен правилно. Потвърждение, че автомобилът има валидна винетка, ще може да се направи на сайта bgtoll.bg и през мобилното приложение.  От 1 януари електронна винетка ще може да се купи от терминали за самотаксуване в търговските обекти, както и на каса в познатите досега места - бензиностанции, пощенските клонове, областните пътни управления и др. Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 броя, като ще бъдат разположени на граничните пунктове и в търговски обекти. Те няма да работят с пари в брой, а с карти - дебитни, кредитни и за гориво. Терминалите ще оперират на осем езика - български, английски, немски, руски, гръцки, румънски, сръбски и турски.

Не е нужно разписката за плащането да се пази и тя няма да бъде изисквана при проверка на пътя, тъй като данните за автомобила и избраната винетка ще влизат в информационната система. Все пак е добре, преди бележката да се изхвърли, да се провери в сайта или приложението, че за колата има валидна винетка. Всички винетни стикери, които към 17 декември не са изтекли, ще продължат да важат. От АПИ препоръчват те да бъдат превърнати в електронни, което може да стане през сайта и приложението. Водачите, които не направят това, няма да бъдат глобявани, но след 1 януари, когато контролът за използването на винетки ще се извършва основно с камери, може да бъдат спирани за проверка, тъй като в базата данни няма да има информация, че имат винетка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай