Кристалина с нови лоши новини за икономиката

Рецесията ще бъде поне толкова лоша колкото през 2008 година

Кристалина с нови лоши новини за икономиката | StandartNews.com

Шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в понеделник, че МВФ очаква, че глобалната икономическа рецесията през 2020 г. ще бъде "поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008 - 2009 г. или дори по-лоша".

От друга страна, МВФ очаква да последва икономическо възстановяване през 2021 г., заяви тя.

 

Георгиева отбеляза, че фондът приветства извънредните фискални действия, предприети от много страни за укрепване на здравните системи и защита на засегнатите компании и работници, както и стъпките на централните банки за облекчаване на паричната политика, като добави: „Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт", посочи тя,

"Инвеститорите вече са изтеглили 83 милиарда долара от развиващите се пазари", предупреди г-жа Георгиева, като отново посочи, че за икономически удар от коронавирусната пандемия върху "държавите с ниски доходи".

Разгръщането на "целият ни капацитет за заеми от 1 трилион долара" е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от Covid-19, посочи Кристалина Георгиева.

Тя обеща, че МВФ ще засили масирано спешното финансиране, като отбеляза, че 80 държави вече са поискали помощта му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай