Кр. Георгиева с още по-лоши новини за икономиката

Последните икономически данни от редица държави са под и без това песимистичните прогнози на МВФ за свиване на световната икономика с 3% през 2020 г.

Кр. Георгиева с още по-лоши новини за икономиката | StandartNews.com

Шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че е възможно преразглеждане в низходяща посока на глобалните икономически прогнози на МВФ и наблегна на това, че възобновяване на търговската война между САЩ и Китай може допълнително да отслаби възстановяването от коронавирусната криза.

На проведено в петък онлайн издание на Конференцията за Състоянието на Съюза, организирана от Европейския университетски институт във Флоренция, Кристалина Георгиева посочи, че последните икономически данни от редица държави са под и без това песимистичните прогнози на МВФ за свиване на световната икономика с 3% през 2020 г., съобщава Ройтерс.

"Без незабавни медицински решения, за съжаление могат да се реализират по-неблагоприятни сценарий за някои икономики", посочи тя и допълни: "Неизвестността относно поведението на този вирус заоблачава хоризонта на прогнозите".

През април МВФ прогнозира спад на световната икономика с 3% през настоящата година, което би представлявало най-дълбоката глобална рецесия след Голямата депресия през 30-те години на минали век. Фондът очаква тази рецесия да бъде последвана от частично възстановяване през 2021 г., но в същото време предупреди, че икономическото развитие може да се окаже много по-лошо в зависимост от хода на пандемията от коронавирус.

"Ако приемем, че ще имаме лечение и ваксини най-късно до началото на 2021 г., тогава можем да очакваме икономическо възстановяване", отбеляза в петък шефът на МВФ, но подчерта, че тестването и проследяването на заразени с Covid-19 ще трябва да бъдат в много по-голям мащаб от полаганите в тази посока досегашни усилия.

Икономиката на САЩ - най-голямата в света - вече е особено силно засегната от повсеместното въвеждане на рестриктивни мерки и затваряне на бизнеса с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. В петък бяха представени официални данни, показващи ръст на нивото на безработица в САЩ през април до рекорден връх след края на Втората световна война от 14,7%, след като през миналия месец над 20 милиона американски загубиха работата си. От Белият дом пък прогнозираха, че безработицата през май може дори да достигне 20%.

Междувременно президентът Доналд Тръмп заплаши да накаже Китай за начина на справяне на азиатска държава с коронавирусната пандемия, като САЩ въведат нови тарифи за китайския внос и дори предположи, че може да прекрати "Фаза 1" от търговската сделка с Пекин, която беше постигната през януари.

Най-високопоставените търговски представители на САЩ и Китай обаче заявиха в петък, че ще продължат напред с прилагането на първоначалната търговска сделка, но някои наблюдатели смятат, че обещаните от Китай покупки на американски стоки са далеч по-слаби от темповете, необходими за постигане на договореното увеличение през настоящата година със 77 млрд. долара спрямо базовото ниво от 2017 г.

С оглед на това ново напрежение, г-жа Георгиева предупреди, че подновяването на протекционизма може да отслаби перспективите за глобалното възстановяване в настоящия критичен момент.

Запитана колко е загрижена, че нарастващото напрежение между САЩ и Китай може да застраши световната икономика, Кристалина Георгиева каза: "За нас е изключително важно да се противопоставим на това, което може да е естествена тенденция на отстъпление назад".

"Съживяването на световната търговия е от изключителна важност за осигуряване на глобалното икономическо възстановяване. В противен случай разходите нарастват, доходите намаляват и ние ще се окаже в по-несигурен свят", посочи тя.

Георгиева също така заяви, че МВФ вече е предоставил спешно финансиране на 50 от 103-те страни, които са поискали спешна помощ от фонда. Бедните държави са изложени на най-висок риск поради рязък спад на паричните преводи и понижаване на цените на суровините, дори ако смъртността от коронавируса е по-ниска, отколкото в някои по-богати икономики.

По-рано тази седмица главният икономист на МВФ Гита Гопинат посочи, че ситуацията се е влошила спрямо март, като фондът прогнозира, че нововъзникващите пазари и развиващите се държави ще се нуждаят от 2,5 трилиона долара външно финансиране за управление на здравето и икономическата криза, породена от вирусната пандемия.

"Тази криза вероятно ще продължи по-дълго. Поради това нуждите ще се повишат, дори над тази сума", посочи Гопинат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай