Кренвирши под микроскоп - какво се вижда

Месото е от 1 до 15 процента

Кренвирши под микроскоп - какво се вижда | StandartNews.com

Едва от 1 до 15% чисто месо има в различните марки кренвирши, показа микроскопски анализ на един от най-купуваните хранителни продукти.

Експериментът беше направен от MU-Sofia Pathology - фейсбук страница на студентите по патология в столичния Медицински университет, и бързо стана една от най-споделяните и коментирани публикации в Мрежата.

Сред находките в малотрайния колбас, освен от 1 до 15% месо, под микроскопа се виждат мастна тъкан, хрущяли, кожа, части от артерии, нервни влакна, растителни семки и клетки, големи участъци от мазнина и вода, протеини с неясен произход.

След като експериментът на младите патолози стана хит в социалната мрежа, авторът му бе потърсен за интервю от bTV, но отказа да застане пред камерата.

Той обаче подчерта, че в случая става въпрос за морфологично изследване, което само по себе си не е достатъчно за преценка на хранителната стойност на кренвиршите.

По думите на дългогодишния производител Теодор Янков нерядко в свинските кренвирши се използва пилешки прат - пилешки кожи, както и изрезки и заместители:

"В едни кренвирши трябва да има основно и единствено може би над 95-97%, подчертавам - българско месо. Сол, подправки и евентуално позволените по стандарт консерванти. По никакъв начин в кренвиршите не трябва да присъстват всякакъв вид емулсии, не бива да се използват никакви млечни фибри, протеини"

Според проф. д-р Стефан Драгоев - член-кореспондент на БАН и преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната смес на кренвиршите да се намират подобни частици. Той обясни, че остатъците от кожа например не означават, че кренвиршът не е от месо.

За мен това е една спекулация", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай