Комитова: Ремонтът на "Тракия" е качествен, но няма как да платим

В момента ние сме на минус 1 млрд. лева, призна министърът на регионалното развитие 

Комитова: Ремонтът на "Тракия" е качествен, но няма как да платим | StandartNews.com

Ремонтът на магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора е изпълнен качествено, но държавата няма как да плати в момента на строителите. Това заяви в интервю за БНТ тази сутрин  служебният министър по регионално развитие Виолета Комитова. 

Причината е, че средствата не са заложени в бюджета за тази година и трябва да има Народно събрание, за да бъдат гласувани. Стойността на ремонта е 200 млн. лева. Отсечката от АМ „Тракия“ е била планирана като текущ ремонт и за нея нито е изготвен проект, нито е издадено строително разрешение. Съответно, ако възникне дефект, няма как да се търси отговорност  от изпълнителя, разкри министърът. 

Комитова напомни, че почти всичките 1,5 млрд . лева от бюджета  са минавали „под прикритие“ като текущи ремонти – порочна и дълбоко некоректна практика на предишното правителство. 

„Заварихме цяла България разкопана, с  раздадените милиард и половина в аванс и с нула пари в бюджета. В момента ние сме на минус 1 млрд. лева“, призна Виолета Комитова. 

Министърът обаче категорично отрече, че пътното строителство е спряно и увери, че за зимното почистване са осигурени 100 млн. лева. „Но се оказа, че и за миналата зима на фирмите не е платено“, упрекна предишната власт Комитова, като уточни, че служебният кабинет беше  назначен през пролетта. 

В МРРБ се обсъжда вариант как да се удвоят тол таксите за републиканската пътна мрежа. Според Виолета Комитова автобусите, например, плащат почти символични цени.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай