Колко поевтиня туризмът из Европа заради COVID-19

Резултатите от проучване показват рязък спад в цените в почти всички посоки

Колко поевтиня туризмът из Европа заради COVID-19 | StandartNews.com

Туристическият бизнес продължава да усеща силата и въздействието на пандемията от коронавирус. И къде всъщност е краят на цялата тази история, никой не се ангажира да предскаже.

Британски експерти изследваха ситуацията в европейските градове в различни европейски държави, за да разберат как са се променили цените, пише Lonelyplanet, цитиран от Economic.bg.

Общите критерии са 12 - това са цените за храна, за пътуване в градския транспорт, за входни билети за музеи и атракции и, разбира се, за настаняване. В резултат на това „барометърът“ показа средната цена на възможно пътуване до различни градове.

За първи път през целия период на подобни проучвания резултатите показват рязък спад в цените в почти всички посоки.

В 25 от 27 града в различни европейски страни, където карантината вече е приключила, престоят на туристите наистина е поевтинял.

Най-големият спад на разходите от близо 26% е отчетен в Рейкявик, Ислания и Осло, Норвегия. Спадът в цената се дължи до голяма степен на спада на цените на хотели в най-големите европейски градове. Само в два града (Атина и Катовице) са регистрирани увеличения на средните разходи за настаняване с три звезди за две нощувки в сравнение с март тази година.

В Дъблин цените падат с 25.5%, докато в Северна Ирландия цените падат с 22%. Белфаст отбеляза втория най-голям спад като цяло с 25.2%. Италианските градове - Рим (-20%), Милано (-18%) и Верона (-18%) – същ отбелязаха едни от най-големите спадове.

Португалия, която наскоро беше добавена в списъка на страните, освободени от карантина, Лисабон отново влезе в топ 10 на четвърта позиция (в сравнение с миналата година 14) с ценови спад от 8.4% на годишна база.

Вилнюс и Варшава излизат като най-добрият избор за пътуващите с по-нисък бюджет.

Краков може да се похвали с най-евтиното настаняване, средно 100 долара за две нощувки за двама души, докато хранене за двама и бутилка вино е най-евтино в Прага.

Кат най-скъп град барометърът за градски разходи за уикенд през 2020 г. отчита Цюрих, Швейцария. Тук вашата градска почивка за двама ще струва поне 470 евро, тоест повече от два пъти повече, отколкото в осемте „най-добри“ градове от доклада.

Избрахме да включим само онези градове, които понастоящем са изключени от карантинните ограничения, но призоваваме хората, които планират пътувания, да наблюдават внимателно съветите на властите, преди да резервират почивката си “, каза Ник Боден, ръководител на Post Office Travel Money.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай