Китайци с интерес към селскостопанската ни продукция

Десетчленна китайска бизнес делегация посети Стара Загора през уикенда по покана на местната Търговско-промишлена палата

Китайци с интерес към селскостопанската ни продукция | StandartNews.com


      Десетчленна китайска бизнес делегация посети  Стара Загора през уикенда по покана на местната Търговско-промишлена палата, съобщиха днсе домакините. Олег Стоилов, председател на палатата, запозна гостите с предимствата на регионалната икономика, като постави акцент върху сектора на селското стопанство, където са насочени интересите на китайските гости.  Водачът на делегацията Ma  Зенгиюн, председател на Китайската асоциация на пазари за търговия на едро, посочи засиления китайски интерес към търсене и намиране на търговски, кооперационни,  инвестиционни и научни партньорства във форма̀та 17+1, в който България играе ключова роля. Гостите проявиха традиционен интерес към възможностите за внос на прясна и преработена селскостопанска продукция, биопродукти, вино, етерични масла и козметика, произвеждани в региона на Стара Загора и в България. В двустранните разговори бе отбелязана засилващата се роля на електронната търговия. Беше направено и предложение за партньорство на Пекинския  университет в китайкската столица с Тракийския университет в Стара Загора. 
 На сбогуване гостите получиха символично голяма бутилка българско вино и обещаха тази среща да бъде началото на един разширяващ се двустранен процес. Те предложиха през октомври т.г. старозагорска бизнес делегация, която да посети Китай и да участва в изложение в Международния изложбен център Hunan Hongxing, . 
 Тази  китайска визата е първата, след проведения  в средата на април в Стара Загора форум, на който бяха представени дейността и проектите на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. На него бе постигната  договореност Старозагорско да бъде един от водещите региони, които участват в този процес. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай