Китай се готви за невиждан икономически бум

Страната ще засили антицикличните корекции на макроикономиката

Китай се готви за невиждан икономически бум | StandartNews.com

"Напълно възможно" е икономиката на Китай да отбележи двоен растеж до 2035 година, заяви във вторник президентът Си Цзинпин, съобщава държавната агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Той добави, че вероятно Китай ще изпълни стандартите за "страните с високи доходи" до края на 2025 година. Си Цзинпин също така отбеляза, че Централният комитет на Комунистическата партия на Китай ще оцени и обобщи икономическите промени в страната и ще докладва за резултатите през първата половина на 2021 година.

Държавният глава на Китай разкри преди дни, че един от приоритетите на Пекин през следващите пет години е разширяването на международното сътрудничество, особено в областта на науката и технологиите. Тогава Си Цзинпин добави, че Китай е готов да работи с водещи учени и организации и да допринесе за научния напредък по целия свят. "Значението на науката стана ясно по време на борбата с Covid-19", заключи той.

Китайският държавен глава на няколко пъти подчерта важността на технологиите, обявявайки, че укрепването на технологичния сектор ще бъде един от основните приоритети на азиатската държава.

Агенция Синхуа също така цитира изявление на управляващата Комунистическа партия, според което Китай ще засили антицикличните корекции на макроикономиката и ще даде тласък на изследванията и развитието на китайска суверенна цифрова валута.

Пекин също така ще дадат тласък на интернационализацията на юана и ще защитят законните интереси на китайските компании в чужбина, посочва Комунистическата партията в препоръките си за икономическо и социално развитие през следващите пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай