Хотелиерите: Без целеви субсидии няма да има сезон

Искат обезщетение до 30 процента от спада на оборота

Хотелиерите: Без целеви субсидии няма да има сезон | StandartNews.com

Повечето от хотелите стоят затворени и нямат право на компенсации, а онези, които все пак работят, едва кретат. Необходимо е държавата да подпомогне хотелиерския бранш с целеви компенсации, тъй като до момента за този сектор такива липсват. Това коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев, който участва в Консултативния съвет по туризъм, пише инвестор.бг.

Част от хотелите не са получили и помощите за запазване на персонала, въпреки обещанието на здравния министър Костадин Ангелов, че средствата ще бъдат изплащани в срок. На част от хотелиерите не са превеждани суми от края на септември.

Затова от БХРА предлагат да бъде създадена специална схема за подпомагане на бизнеса, като хотелите да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния период. По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата ще получат и по-малки компенсации. А повече средства ще има за най-пострадалите сезонни и градски хотели, обясни Щерев.

Писмо с предложението на БХРА ще бъде изпратено до ресорните министри в кабинета и до премиера Бойко Борисов в понеделник (22 февруари).

Щерев подчерта, че без осигуряване на ликвидни средства за старт на летния сезон и без удължаване на облекчените условия по старите заеми, голяма част от хотелите това лято няма да отворят, а някои може и да фалират.

България трябва да се рекламира като безопасна дестинация, в която през миналия сезон не пламна нито едно огнище на болестта в курорт и нито един турист не се зарази с коронавирус в хотел, подчерта Щерев.

Министърът на туризма Марияна Николова трябва да даде старт на летния сезон още на Великден. И да се помисли за отпадане на PCR тестовете за пристигащи от региони с малко разпространение на болестта, за двустранни споразумения с държави относно вече ваксинираните гости, поиска още Щерев.

За да се стимулират чуждите туроператори да изпращат туристи в България, не само трябва да се продължи схемата за подпомагане с 35 евро на турист, пристигнал у нас с чартър, но и да се въведат и подобни субсидии за пристигащите гости с организиран сухоземен транспорт като автобуси и влакове, подчерта Щерев. Както и да се въведат зелени транзитни коридори, тъй като те ще са основният канал за пристигащите туристи през предстоящия летен сезон.

Необходимо е и да се намалят отново концесионните такси, като това да кореспондира и със съществено по-ниски цени на предлаганите услуги като чадъри и шезлонги, подчерта Щерев.

Нужно е държавата да помисли за програми обезщетения и преквалификация на сезонните работници, за да се запазят подготвените кадри. Защото дори и собственикът на хотел да дава висока заплата, ако работникът е зает само три месеца в годината, а през останалото време не получава и стотинка, той напуска сектора и търси друго препитание, обясни Щерев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай