Хиновски с прогноза колко поскъпва парното

между 8 и 10%, прогнозира експертът

Хиновски с прогноза колко поскъпва парното | StandartNews.com

От 8 до 10% ще поскъпне парното след нова година. Причините са високата цена на газа и поскъпналите емисии. Прогнозата е на Иван Хиновски, енергиен експерт.

Според него България може да внася двойно по-евтин газ от Азербайджан. Но ДАНС трябва да провери кои компании внасят от този евтин газ.

Азерският газ може да се внася чрез суапола сделка - от количествата руски газ, които минават през нашата територия към Гърция, каза Хиновски пред Нова тв.

Според него се саботира връзката с Гърция. Има международни политически причини и геополитически фактори. А суаповата сделка иска много работа, дипломатичност и т. н. . 

Азербайджан може да ни дава до 3 млрд. куб м газ, а ние внасяме само 300 000, каза Хиновски. Но за това се иска много работа, добави енергийният експерт на ИТН.

Той каза още, че правилата на енергийната борса трябва да се променят, за да се спре спекулата. И препоръча контролните органи да проверят кои са онези търговци, които са изкупили огромни количества евтин ток и след това са се скрили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай