Хиновски: Кризата с цената на тока е умишлена, с политическа цел

Тази година ТЕЦ "Марица Изток 2" ще изпадне в несъстоятелност, предупреди енергийният експерт, който е депутат от ИТН

Хиновски: Кризата с цената на тока е умишлена, с политическа цел | StandartNews.com

"В кризата с цената на тока за бизнеса става дума за умишлен лош мениджмънт. И аз ще задам въпрос към министър Бойко Рашков това да бъде разследвано. За мен това е умишлено бездействие на БЕХ и на ТЕЦ "Марица-изток 2". 

Това заяви депутатът от "Има такъв народ" и енергиен експерт Иван Хиновски в интервю за "Марица". Той обясни, че всичко това се прави с политическа цел.

"Трябва да знаете, че директорът на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" Живко Динчев в лицензията си има категорично условие да подава енергия на борсата при нужда, като има за целта по-висока цена на условно поставените разходи. Това е административно нарушение на директора и той трябва да си понесе отговорността. Има органи, които ще установят тежестта - административно наказание, уволнение или дори даване на съд", обясни Хиновски.

И добави: "Единият блок работи за регулирания пазар, другият за борсата. Той не губи. Продава на 250 лева при негова цена 200 на метаватчас. Той печели. Не само! Той има добавка към цената точно за да продава енергия на борсата, когато има дефицит. Плаща му я КЕВР.

"Според КЕВР директорът на "Марица-изток 2" им е казал: „Гледайте си работата“. Хем му е казано от регулатора. Иначе ясно, цената  на емисиите расте, тази централа отива към фалит.

Тази година ще изпадне в несъстоятелност. Тя не може да си продава енергията на никого. Вие съгласен ли сте цената на тока, който плащате, да ви се повиши с 4,5 процента, че и повече?  Е, това е ТЕЦ "Марица-изток 2" за българина заради квотата, дадена им на регулирания пазар. Помощ от държавата през нашата сметка. Значи не е държавна помощ, а помощ от нас, потребителите", обясни енергийният експерт.

По думите му, държавната ТЕЦ ще влезе в ликвидация. "Една част от оборудването ще се продава, с друга ще се прави рехабилитация. Ние в ИТН имаме програма, който е доста разумна.

 Над 20 000 души работят в централата и мините. Тези хора не трябва да остават без работа. Нашата единствена цел е да се устроят тези работници. Много неща могат да бъдат направени, като за целта ние готвим вече изменение в Закона за енергетиката, които решават проблема с европейски средства", обясни още Хиновски.

Той посочи, че може да се направи рекултивация на мините за един период от 10 години.

"Ние ще осигурим поминък на тези хора. Създава се ново дружество „Минни конверсии Марица-изток“. И ще бъдат ангажирани хората. И тази централа трябва да бъде спряна до края на годината. Защото иначе ще започнат бунтове и на бизнеса, и на потребителите. Никой не иска да плаща 4,5 процента отгоре, нали! Знаете ли, ако бяха дали цената на този ТЕЦ, която искаше ръководството му от 1 юли, цената за домакинствата щеше да скочи с 14,2 процента", каза още депутатът.

Според него решението е спешно обединение с Румъния и оттам да купуваме от западните борси, където е много по-евтино.

" Европейските енергийни органи имат планирано пазарно обединение Румъния-България-Гърция. Защо се бави, не знам. Ние засега се обединихме само с Гърция, но за скъпия ток. Не и с Румъния, а оттам през Унгария и Словакия да стигнем европейските енергийни борси. Това е пътят за евтин ток. И либерализация на пазара ни! В момента, в който се отворят всички към борсата, прекратят се дългосрочните договори, цената ще падне драстично. Говоря за контракти като тези с американските централи, които в един момент ще бъдат прекратени или предоговорени. Но излезе ли всичко на борсата, цените ще паднат. Сега бизнесът ни търси да купува ток от Германия, представяте ли си! От Унгария, от Чехия.

При нас имаме неефективно производство, скъпи емисии. Ние нямаме никаква диверсификация. Само въглища и ядрено гориво. Емисиите при въглищата стават много скъпи. Германия извежда тецове от експлоатация. Големият процент там идва от ВЕИ, където е много по-евтино. На борсата в Германия индустриалният ток е по-евтин от битовия. При нас е обърнато", добави още експертът.

Той каза, че е твърдо против АЕЦ "Белене", който е много скъп проект. "Решението е строителство на 7. и 8. блок на АЕЦ "Козлодуй", които да заместят остарелите 5. и 6. В Козлодуй има всичко - и инфраструктура, и подготвени хора".

И посочи ходовете на  България в големите енергийни игри - САЩ срещу Русия, интересите на Европа:

"Няма да затваряш американската ТЕЦ, а ще излезе на борсата като останалите. И ще доплатиш оставащата според договора сума. Ще се съгласят. Примерно, изплащаш им 200 милиона по контракта и минават на борсата".

Според него така държавата ще спечели много, защото ще паднат рязко цените. "Либерализация е решението. Говоря и за ТЕЦ "Варна", и за ТЕЦ "Марица-изток 2", ако е жива и по някакъв начин преструктурирана. Иначе сега е държавна работа - скъпа и неефективна. Огромен щат, огромни разходи, надценени търгове. Държано крадене с две думи", обобщи експертът.

Според него бъдещето на българската енергетиката е в балансирания подход, на който и ИТН залага в програмата си. "От една страна - възобновяеми източници, зелената енергетика. По-малки мощности, но на повече хора. Да пуснем една програма за фотоволтаици по покривите на обикновените домакинства. Това е единият крак на енергетиката. Другият е АЕЦ "Козлодуй", каза Хиновски. 

За фотоволтаици по покривите на хората той обясни, че така е в Румъния, където дават по 5000 евро на домакинство, което иска да си сложи покривен фотоволтаик. 

"У нас - нищо. Ако ние наистина управляваме, ще заложим това в законодателството. А дали може да се дадат 5000 евро, 5000 лева или друга сума, е въпрос на сметка в бюджета. Със сигурност от Европа могат да се осигурят пари. Знаете ли колко хора искат и в момента да си направят фотоволтаици. Хиляди са дали заявки! Промяната в климата обаче води до намаляване ефективността на фотоволтаиците. Горещините намаляват КПД-ото. Затова търсят вече проекти с водно охлаждане, строят върху язовири и т.н. Но това е бъдещето. Всички големи инвеститори в света, а и в България, в момента искат да дават пари, но само в зелена енергия, не искат да чуят и за кафява. Вятър, слънце, биомаса, геотермална и хидро. Това е бъдещето", посочи още Хиновски.

Той коментира, че в парламента не се чувства като политик, а като експерт и е възмутен от глупостите, които чува.

"Възмутен съм от решението на Народното събрание да ограничи бизнеса на монополите. Заради някакви изкривени политически разбирания. Знаете ли какво означава това!

Ако утре строите къща, не може да се присъедините към електрическата мрежа. Защото е ограничена работата на мрежовия оператор. Ще има страшни реакции! Към топлофикацията няма да може да се присъединиш. Аз предложих - ОК, нека има наблюдения на монополите. Но да ги ограничаваш? Кой ще инвестира в България! Аз непрекъснато питам Мая Манолова, която е див популист: добре де, откъде ще дойдат тези пари, които непрекъснато обещаваш? От инвеститори. Ами една дума не е казала за защита на инвестициите. А новите работни места идват оттам. Дано падне това ограничаване на монополистите - ЧЕЗ, Енерго Про, мрежови оператори, да не ги изброяваме. Те са естествени монополисти, трябва да развиват мрежите си".

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай