Хиновски: Има начин токът да поскъпне само с 1,3%, а парното - с 3

Вярно е, че депутат има 50 ВЕИ, каза депутатът от ИТН

Хиновски: Има начин токът да поскъпне само с 1,3%, а парното - с 3 | StandartNews.com

Очаквам да отпадне този мораториум. Ако се намали ДДС в комбинация с други мерки, цената на ел.енергията ще скочи само с 1,3%, а на топлоенергията - с 3%. Това съобщи пред Нова тв Иван Хиновски, енергиен експерт и депутат от ИТН.

Много е рисково цялата евтина енергия от АЕЦ Козлодуй да се вкара на регулирания пазар. Защото голяма част от печалбата на атомната централа отиват в Гаранционния фонд. Свръхпечалбата от АЕЦ Козлодуй ще отиде за компенсация на бизнеса, каза Хиновски.

Никой не е очаквал този бум в цените на тока. Регулиран пазар има само още в Унгария. Той спасява потребителите от високите цени. Ние забавихме излизането на потребителите на свободния пазар и това бе за хубаво, каза още Хиновски.

Има разчети, които се обсъждат, за механизъм, който да е за до 90% компенсации на бизнеса. Някои дружества може да получат и до 100%. Цялата бг енергетика ще генерира печалба от порядъка на 4 млрд. лева.  Част от тези свръхприходи ще бъдат върнати обратно на бизнеса. Това са промени в закона за енергетиката, които ние от ИТН ще предложим. 

На въпрос дали има депутат с 50 ВЕИ в новиа парламент, Хиновски каза, че да, има, и той го познава лично. Но отказа да обяви името му. Това е общоевропейски проблем за конфликт на интереси в енергетиката, посочи експертът. 

Той обяви, че ТЕЦ Варна не поддържа сдтуден резерв в момента заради скъпия газ. Централата се готви за сериозна модернизацзия. Тя е много важна за енергийния пазар, каза депутатът от ИТН. 

Има странни геополитически въздействия за реализацията на руския газ. Италия получава азерски газ, който е 8 пъти по-евтин от руския. Но при нас идват много малки количества от него. Причините са свързани основно с интерконектора България-Гърция, посочи още енергийният експерт. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай