„Хемус” готова до 2024 г.

119 км нови пътища догодина

„Хемус” готова до 2024 г. | StandartNews.com

119 км нови пътища с индикативна стойност е около 1 млрд. лв. ще се строят догодина. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, цитирана от БТА. Средствата за строежите ще са от бюджета, Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Механизъм "Свързана Европа”.

Петя Аврамова потвърди, че целта на министерството е магистрала "Хемус" да е готова до 2024 г.

За проекта за скоростния път Видин-Ботевград министър Аврамова каза, че в началото на 2019 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за отсечките по трасето между Видин и Ружинци. Те са с обща дължина 55 км и са с индикативна стойност 458 млн. лв. През 2018 г. бяха обявени обществените поръчки за избор на изпълнител на два подучастъка по трасето между Мездра и Ботевград, които са с обща дължина 33 км и са на стойност 302 млн. лева, напомни министърът.

Паралелно се извършват рехабилитация и основни ремонти на 709 км републикански пътища, изтъкна още Аврамова. Инвестициите за обновяването са за близо 516 млн. лв.

Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа показа, че в отлично състояние е настилката на 12 на сто от пътищата, добро е на 27 на сто, задоволително - на 23 на сто, незадоволително на около 13 на сто и лошо на 25 на сто, каза още Аврамова.

В най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа - данните показват, че близо 8000 км се нуждаят от ремонт. Необходимите инвестиции по предварителни данни са малко над 930 млн. лв. Необходимо е и обновяването на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай