Хампарцумян: Покупката на имот за спекулация крие риск

Ако вземате жилището с цел да се борите с инфлацията - може да стане, може и да не стане, посочи експертът 

Хампарцумян: Покупката на имот за спекулация крие риск | StandartNews.com

Кредитите и в момента се дават по-трудно, отколкото в кризата през 2007-8 г. Сега поведението на банките е по-консервативно, но има фактори, които провокират търсенето на кредити. 

Това заяви пред Нова тв Левон Хампарцумян.

На въпрос дали тазгодишният ръст от 17% на ипотечните заеми ще продължи ли и догодина, Хампарцумян каза: Отговорът не е еднозначен.

Ние сме свикнали да си купуваме жилища, за разлика от други страни, където предпочитат да живеят под наем. Ако някой си купува жилище за собствени нужди и може да си го позволи - в това няма риск.

Но ако се купува за спекулация - в добрия смисъл на тази дума - купуваме 5-10 аралтамента и ги даваме под наем - тогава има риск, защото не е ясно какво ще стане с пазара.

Но ако е за собствено използване - дори да има години в които мислите, че плащате много като вноска, това се понася.

Ако човекът ще живее в жилището и то отговаря на възможностите му - това е добре. Но ако го взема с цел да се бори с инфлацията - може да стане, може и да не стане, посочи експертът. 

Хампарцумян обясни как действа системата при заявяване за теглене на голяма сума - когато това се заяви в банката, се генерира съобщение, което отива в ДАНС, при теглене на сумата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай