Хампарцумян ни учи как да опазим парите си през зимата

Най-застрашени са хората с фиксирани доходи и по-малко възможности

Хампарцумян ни учи как да опазим парите си през зимата | StandartNews.com

Ценни съвети как да опазим парите си през тежката зима, която ни очаква, даде топ банкерът Левон Хампарцумян

В следващите месеци трябва да си балансираме приходите и разходите, каза икономист пред бТВ.

"Няма да имаме инфлация в стил Виденова зима, защото тогава тя не беше световно явление, а българско заради неумелото управление на икономиката", отбеляза той.

По думите му хората с фиксирани доходи и по-малко възможности са най-лошо ударени от икономическата ситуация в момента.

За скока на цените на парното Левон Хампарцумян коментира, че преструктурирането на "Топлофикация" се отлага от много години, защото там трябва да се намери баланс как това нещо да се управлява.

Другото нещо е енергийната ефективност на домовете, която би могла многократно да се подобри, коментира още банкерът. И посъветва хората да изолират домовете си, за да не хабят много енергия.

Според него инфлацията се храни от постпандемичните ефекти. "Пандемията продължава в медицинската си фаза, но вече икономиката на света расте. Търсенето се увеличава, същевременно има доста напечатани пари в кризисния период, за да няма резки шокове, които сега търсейки изход, подгряват инфлацията", обясни Хампарцумян.

"В един момент, когато централните банки решат, че растежът е устойчив, ще започнат да вдигат лихвите, за да успокоят инфлацията", посочи банкерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай