Кауфланд пробутва македонски агнета за наши

10 000 родни агнета ще останат непродадени, алармира Симеон Караколев

Кауфланд пробутва македонски агнета за наши | StandartNews.com

Кауфланд пробутва македонски агнета за български. 200 тона агнешко от Македония е внесли веригите за магазините си в страната преди Великден. Огромната част от това месо е по щандовете на Кауфланд. Това съобщи за "Стандарт" Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите у нас.

Месото е с над 20% по-евтино от българското, защото Македония няма мита за Европейския съюз. От тази общоевропейската политика обаче страда България, коментира Караколев.

ВИЖ ОЩЕ: Как да познаем българско ли е агнешкото

В резултат на това 10 000 български агнета ще останат непродадени. Като се има предвид, че след Великден малко българи консумират агнешко, това означава, че родните овцевъди няма да реализират продукцията си. И отново влизаме в спиралата, при която браншът надига глас и държавата отпуска компенсации. А те са от джоба на всички данъкоплатци, коментира Караколев.

Македонското агнешко е с размазани печати. По регламент обаче на печата трябва ясно да личи държавата на произход и номерът на кланицата, поясни Караколев. И съобщи, че македонското агнешко е увито във фолио, което всеки може да направи, върху него са лепнати някакви етикетчета. Правилата изискват четливия печат да бъде сложен на двата бута и на двете плешки на агнето, каза още Караколев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай