Каримански: Таванът на компенсациите за тока може да се вдигне

Пенсионерите да са спокойни, няма да бъдат ощетени, увери шефът на бюджетната комисия

Каримански: Таванът на компенсациите за тока може да се вдигне | StandartNews.com

Не мисля, че има опасност за рязък скок нва тока след премахването на мораториума. Това заяви Любомир Каримански, депутат от ИТН и председател на комисията по бюджет и финанси, който бе гост в Нова тв. 

Той коментира и компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока. Работодателите настояват обезщетенията да нямат таван, както е сега.

"Таванът на компенсациите гарантира споделяне на риска  Той може да бъде и над 35%, което ще е в полза на бизнеса. До една седмица ще знаем дали ще има по-високо компенсиране на бизнеса", каза Каримански.

Аз не съм бил привърженик на мораториума заради принципа да не се месим в работата на независим орган. Този мораториум може да бъде променен по всяко време. В момента се обсъжда срокът му да бъде намален. До две седмици ще има точни разчети, допълни още шефът на бюджетната комисия. 

Той коментира и твърдението на бившия премиер Борисов, който  каза, че той бил държал ниска цената на тока. "Как го е държал - от къщата си в Банкя ли? Но това, което трябваше да се направи - интерконекторът с Гърция, не е направено 10 г.", каза още Каримански.

Депутатът обясни и какво ще се случи с пенсиите. 

"Пенсията се дава за осигурителен стаж, добавката е за ковид, тя не се съдържа в пенсията. Пенсионерите, които са получавали до декември възнагражденията си, ще ги получават до края на юни. 

Ние начисляваме пенсията за януари от 25 декември, като тези допълнителни дни ще компенсират, ако има намаление. Пенсионерите да са спокойни, че ще си вземат парите, ако са ощетени. По данни на НОИ 2010-2012 са били нулеви години за увеличение на пенсиите. 2019-а също не  е спазвано швейцарското правило. До юни трябва да се осъвремени моделът на пенсионното осигуряване и да направим така, че пенсионерите да не страдат", увери Каримански. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай