Карантината удря бизнеса в пограничните региони

Фирми от България и Гърция не могат да функционират нормално

Карантината удря бизнеса в пограничните региони | StandartNews.com

Собственици на бизнеси от граничните райони в България и Гърция предупредиха, че не могат да управляват  дружествата си заради изискването  да спазват 14-дневна карантина при влизане в  двете европейски държави, предаде БНР. 

Те изпратиха писмо до правителството и Националния оперативен щаб с искане за преоценка на епидемичната ситуация и отпадане на ограничението.

За разлика от  отпадналата14-дневна карантина за сезонни работници и международни шофьори, собствениците на  фирми от България и Гърция  не могат да  преминават границата  при същите условия.

Това е сериозна пречка да  рестартират  бизнеса си и да  върнат  хиляди хора на работа, заяви адв. Борис Харизанов, един от авторите на протестното писмо. 

"В Югозападна България има хиляди предприемачи, които са на практика в невъзможност да управляват своите дружества", обясни адвокатът. 

Над 2500 са гръцките фирми, регистрирани на територията само на община Петрич, заяви зам.-кметът по финансите Борислав Коларов.

Невъзможността да управляват бизнеса си се отразява на доходите на хората, повечето от които са  на борсата или в неплатен отпуск. Пострадал е и общинският бюджет.

"Приходите, които не сме успели да съберем, вече възлизат на близо половин милион", изчисли Коларов. 

Местните власти в граничните райони се надяват на бързо решение на проблема между двете държави: "В посока подобряване възможността на бизнеса в пограничните райони".

Бизнесът обаче е категоричен, че условието за 14-дневна карантина пред собствениците на фирми от двете държави трябва да отпадне незабавно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай