Караниколов: Можем да произвеждаме автомобили

Икономическият министър обаче се въздържа от изказване по темата за решението на германския автомобилен концерн "Фолксваген" за бъдеща инвестиция в България

Караниколов: Можем да произвеждаме автомобили | StandartNews.com

Емил Караниколов заяви, че страната ни има готовност да произвежда автомобили. Икономическият министър обаче се въздържа от изказване по темата за решението на германския автомобилен концерн "Фолксваген" за бъдеща инвестиция в България. Работниците и бизнесът в България стигнаха до ниво, когато могат да правят цели автомобили, допълни пред журналисти министърът след участието си в конференцията на Българската петролна и газова асоциация, предава БТА.

Той изтъкна, че всеки стратегически инвеститор трябва сам да обяви за решението къде ще направи нови вложения и допълни, че скоро се очаква решението на Борда на директорите на компанията.

В отговор на въпрос за сливането на агенциите по приватизация и по инвестициите, министърът каза, че това е задължително и целта е засилване на инвестиционната част. Той мотивира сливането и с факта, че експертите от приватизационната агенция досега са работили със сериозни инвеститори и с документи, с които работят и в Агенцията за инвестиции. Караниколов изтъкна, че приватизацията вече е изчерпана като механизъм. Министърът съобщи, че новата агенция, която ще обедини двете досегашни, ще остане с двустепенна форма на управление. Това е най-добрият орган, поради тази двустепенна форма на управление, която ще зависи както от НС, така и от МС, допълни министърът. По въпроса за отпадането на забранителния списък на предприятията за приватизация, министърът напомни, че досега по закон при приватизация на държавно дружество, което е в този списък, трябва да се вземе решение за това от НС. Сега този забранителен списък отпада и занапред приватизацията на всичко ще става само след санкция на парламента, подчерта министър Караниколов и напомни, че и в момента има дружества, които не са в забранителния списък.

Министър Порожанов е изключителен експерт, но това е личен акт, който аз не мога да коментирам, каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов в коментар за оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. Така или иначе ГЕРБ показват своите европейски ценности - дори и да има съмнение за нещо, те предприемат тези действия, каза

Министърът информира, че утре ще има среща със заинтересованите страни по т.нар. закон за горива и наредбата, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Работено е, има текстове, има дадени предложения, които не са толкова много и толкова драстични, а администрацията ги е анализирала и утре започваме обсъждането, каза министърът и напомни, че по закон наредбата трябва да влезе в сила на 27 юли. Преди това тя трябва да ще бъде пусната за обществено обсъждане.

По въпроса за заместник на подалия оставка ресорен по темата "горива" заместник-министър на икономиката Александър Манолев, Караниколов напомни, че по закон министрите не назначават заместниците си, а това се прави от премиера. Към момента Министерството е разпределило задачите и функциите си, нямаме необходимост, но това ще го решим в по-късен етап и е решение все пак на премиера, коментира още министър Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай