Какво трябва да знаете преди да изберете кредитна карта

А1 Кредитна карта е първата финансова услуга, която А1 предлага у нас още от 2018 г.

Какво трябва да знаете преди да изберете кредитна карта | StandartNews.com

Дълго време в България кредитните карти се приемаха с известна доза скептицизъм, основно поради спецификите на нашия пазар и погрешното схващане, че те оскъпяват покупките. Но в последните години все повече потребители у нас се убеждават в удобствата на кредитната карта като финансов продукт, който позволява да разполагаш със средства тогава, когато са ти най-необходими, а да ги възстановиш, когато имаш възможност.

Естествено, както при всички неща, свързани с пари, има някои важни показатели, на които хората трябва да обърнат внимание, когато избират кредитна карта.

Такса за издаване и обслужване

Добре е още при проучването на различните възможности потребителите да се запознаят с условията за издаване на кредитна карта – има ли и какви са таксите за издаване и обслужване, както и какви са дължимите такси за теглене на банкомат, плащане на ПОС терминал и т.н. Важно е да се избере карта с разумни такси. Добър пример в това отношение е А1 Кредитна карта, която се предлага на клиентите на компанията без такса за издаване и обслужване, а картодържателите могат да теглят с нея от АТМ и да плащат онлайн и на POS терминал в търговски обекти без такси в цял свят.

Разходни навици

Един от важните въпроси, на които трябва да си отговорите, е как и за какво възнамерявате да използвате кредитната карта. Дали ще изплащате общото задължение по картата всеки месец, или ще плащате минималната погасителна вноска, дали ще я ползвате като основно разплащателно средство за всичките си покупки, или само за спешни случаи. По този начин ще можете по-добре да прецените нуждите си и да зададете подходящите въпроси във връзка с възможностите за кредитния лимит на картата.

Кредитен лимит

Това е сумата, която издателят на кредитната карта е готов да ви даде назаем. В зависимост от кредитната ви история тази сума може да бъде от няколкостотин лева до хиляди левове. Лимитът се определя на база на месечните доходи и извършена оценка на кредитоспособността на кандидата.

Лихвен процент

Когато избират кредитна карта, потребителите най-често мислят предимно за лихвата. Основното, което трябва да се има предвид в тази посока е, че тя може да бъде фиксирана или променлива - която е обвързана с друг финансов показател - най-често основният лихвен процент.

Но говорейки за лихва върху кредит, първо трябва да направите разликата между годишен процент на разходите (ГПР) и лихвен процент по изтеглената сума, или кредит. Годишният процент на разходите е по-точен измерител на реалната цена, която ще плати кредитополучателят, в сравнение с лихвения процент по дадения кредитен продукт. Затова ГПР е по-точна база за сравнение, а от там и ключов елемент, когато става въпрос за кандидатстване за кредит и кредитна карта.

Добра възможност за заявка на кредитна карта, дори на промоционални условия, е услугата А1 Кредитна карта. Тя е с ясно описани правила и условия, за да може лесно да разграничите разликата между ГПР и лихвен процент по кредит. Промоционалните условия дават възможност на всеки нов потребител на услугата, сключил договор за ползване в периода 01-31 март, и който е активирал своята кредитна карта до 15 април 2020 г., да се възползва от 0% лихва върху усвоените суми за период от 60 дни. Този период започва да тече от датата на активиране на картата.

Процедура по кандидатстване

Процедурата по кандидатстване за А1 Кредитна карта е максимално улеснена. Желаещите трябва да подадат заявление в магазин на компанията, да се обадят на 0800 40 400 или да попълнят регистрационна форма на А1.bg/a1-credit-card.

Повече за А1 Кредитна карта

А1 Кредитна карта е първата финансова услуга, която А1 предлага у нас още от 2018 година. Тя представлява кредитна карта MasterCard, с която притежателите могат да осъществяват безконтактни плащания, да получават безплатни SMS нотификации, както и да теглят пари от банкомати в цял свят. Притежателите на А1 Кредитна карта могат да управляват онлайн профила си, което гарантира сигурност и контрол по всяко време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай