Какво ще ни казва касовият бон за бензин?

200 лв. за нов софтуер ще плащат търговците

Какво ще ни казва касовият бон за бензин? | StandartNews.com

200 лв. за нов софтуер ще плащат търговците

4 вида информация ще ни дава касовата бележка за гориво от бензиностанцията, ако се приеме подготвената промяна в Наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти. Проектът е пуснат от финансовото министерството на финансите за обществено обсъждане. Предложения по него се приемат до 21 декември.

Предвижда се новият касов бон да съобщава размера на ДДС, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупната цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).
 
Информацията ще бъде прилежно изписвана на отделни редове по видове течни горива. Промяната се отнася както за търговците на течни горива, така и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет.

Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца.

За въвеждане на новите изисквания в касовите апарати е предвиден срок до 28 февруари 2019 г. Разходите, които търговците ще трябва да направят за това, са приблизително на 200 лева на обект. Те ще са за актуализиране на софтуера.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай