Какво препоръча Кристалина Георгиева за бюджет2021

Той трябва да ориентира икономиката към възстановяване, образованието е приоритет

Какво препоръча Кристалина Георгиева за бюджет2021 | StandartNews.com

Бюджетът на България за 2021 г. трябва да ориентира икономиката към възстановяване от икономическата криза в резултат на пандемията от коронавирус. Той трябва да е ориентиран към това коронакризата да не рефлектира дългосрочно върху българската икономика. Тази препоръка даде управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на „Стандарт” какъв трябва да е бюджетът на страната ни за следващата година -  социален, който вдига доходите или такъв, който стимулира производството чрез преференции и облекчения за предприемачите.

ВИЖ ОЩЕ: Кристалина ни шокира: Иде по-лош стандарт на живот

Не можем да си позволим лукса да правим или едното, или другото, каза Георгиева, която даде днес онлайн пресконференция за българските медии.  И допълни: „Бюджетът за 2021 г. трябва да ориентира икономиката към възстановяване, към предотвратяване на дългосрочното рефлектиране на коронакризата върху икономиката.”. В тази връзка Кристалина Георгиева обърна специално внимание върху образованието. Ние знаем ,че децата днес все повече се учат от вкъщи. За някои това е по-лесно, за други по-трудно. Отсъствието на качествен достъп до образование е проблем, който ще рефлектира върху производителността на труда в България в бъдещето. Затова образованието трябва да е приоритет в правителствената политика, подчерта директорът на МВФ.

Георгиева припомни, че има сектори в икономиката, които са много сериозно засегнати, особено в областта на услугите и подкрепата за тях трябва да продължи. Но призова да отчитаме факта, че някои от фирмите в тези сектори и преди пандемията не се били много стабилни. Подкрепата трябва да е за работещите, за тези компании, които осигуряват заетост, каза Кристалина Георгиева. И препоръча запазване на мярката за задържане на работници. Тя бе категорична, че трябва да се мисли за хората извън пазара на труда, за да не се окаже, че те са извън него за много дълго време. Затова страната ни трябва да съсредоточи усилия и ресурси за тяхната квалификация и преквалификация.

И икономическата политика, и социалната политика трябва да са ориентирани към това да се предотвратят трайните негативни ефекти от коронакризата върху икономиката, подчерта още веднъж Георгиева. За нея в следващите месеци трябва да се обърне внимание на фискалната политика. Кристалина Георгиева напомни, че от началото на пандемията има увеличение на необслужваните кредити. Фискалната политика трябва да подпомага най-бедните, най-засегната част от населението, каза Георгиева. За нея данъчната ваканция за фирмите не е ефективен инструмент,защото губещите със или без нея, данъци не плащат. А печелившите трябва да подпомагат икономиката на страната.

По-голям е смисълът да се поддържа заетостта на фирмата, отколкото възможностите за нейната печалба, каза още Кристалина Георгиева. Според анализа й пандемията ясно е разграничила икономиката на миналото и икономиката на бъдещето, която градим в момента. Тази нова икономика е дигитална, зелена, тя трябва да е по-справедлива и по-устойчива, затова фискалните стимули трябва да в тази посока. Затова и МВР има 12 трилиона долара за фискални мерки.

Световната икономика започна своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен, каза Кристалина Георгиева. Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%. Единствената държава, която бележи ръст от 1,9% за 2020 г. е Китай. Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване - 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот на почти всички държави, категорична бе Георгиева. Нейното послание е: Време за реформи, заедно сме по-силни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай