Как ще запомним Стоян Александров?

За едни остава безукорния професор, начина Малката секира, за други - безмилостния лихвар

Как ще запомним Стоян Александров? | StandartNews.com

Финансистът Стоян Александров си отиде от този свят като остави сами да напишем финалната оценка за живота му и да решим дали да го запомним като безукорния доцент  с прякора Малката секира или като безжалостния лихвар.

Един от най-блестящите ни финансисти се оказа поредната жертва на прехода, в който парите унищожават принципите, а амбицията за знания потъва от жаждата за власт.

Бяха години, когато "отличен" на изпита при Стоян Александров гарантираше престижна работа за всеки начинаещ финансист, излязъл от УНСС. Нарекоха го Малката секира, защото при него не минаваха нито "пищовите", нито връзките, нито парите. Възпитаниците му се шегуваха, че издържат изпита при него, значи вече са завършили.

Затова и никой не се изненада, че именно той оглави катедрата Финанси. А успоредно с това се изстреля по стълбицата на новата демокрация като шеф на Данъчното управление, а по-късно и като финансов министър в кабинета на Любен Беров. Респектираше с интелект, говореше право в очите, не спазваше догми и протоколи, обичаше да се надсмива на себе си и околните.

Когато влязъл за първи път в министерския си кабинет, погледнал справката за инфлацията и съчинил виц, който после години наред се разказваше из коридорите на ведомството.
"Един просяк срещнал финансовия министър и му поискал 100 лева. Стоян Александров му дал 200. Как ще ти върна вместо 100, 200 - попитал просякът. Е, не се притеснявай, инфлацията вече ми ги връща, отговорил топфинансистът".

Днес изскачат нелицеприятни подробности около управлението на пичните финанси на Александров, но е факт, че по отнешение на публичните, той остави ярка следа, за разлика от много свои колеги.

Въпреки огромната съпротива на БСП, въведе ДДС. Разработи пазара на ценните книжа. Сдоби  се с мощни врагове, но сложи началото на касовите апарати. Като кулминация подписа в резиденция "Бояна" споразумението за разсрочването на външния дълг, с което изтри от България позорното петно, наложено с мораториума на Луканов.

С идването на правителството на Жан Виденов държавните врати за Александров се затвориха, а властта на Костов го отдалечи както от финансовото министерство, така и от централната банка. Започнал кариерата си в клон в Кюстендил, Александров тръгна на гради кариера в частните банки - първо в Централна кооперативна, после - в Токуда, накрая в ДБанк. През цялото това време обаче погледът му остана в политиката. А БСП така и не престана да го харчи в партийните предизборни игри.
По време на царското правителство за 1 ден беше депутат, но пое отговорност за загубата на социалистите и отстъпи мястото си. После премери сили за кметското кресло в синя София и очаквано загуби от Софиянски. Накрая, през 2009 година бе на косъм да влезе в парламента, но Цветелин Кънчев надделя при сметките на социалистите.

Там някъде се счупи кривата на успеха на Стоян Александров. Озлоби се, събра се с хора от подземния свят, някои от които вече не са измежду живите, но той още се съди с наследниците им. Тръгна бясно надолу по улея на лесните пари и сделките извън закона. Заряза БСП и влезе в редиците на партията на Татяна Дончева, от чиято квота оглави комисията по Бюджет и финанси в столичния общински съвет.
 
Преди 5-6 години, когато за първи път публично излязоха негови длъжници, които разказаха как е давал заеми от банките, в които е работил, само след като е пласирал лични кредити и е взимал смайващи лихви, за мнозина това изглеждаше невероятно. Но впоследствие, прокурорска проверка, направена за период от 14 години показа, че става дума за почти 70 кредити в размер на милиони. Тези, които не са успели да му върнат парите, са го направили собственик на десетки апетитни имоти из страната, част от които бяха запорирани от КПКОНПИ.
 
Преди година, когато получи първия инсулт, той се оплакал на приятели, че почти никой не го е потърсил. Най-много му липсвали колегите- преподаватели и студентите след като набързо напусна УНСС.

Сега, след втория инсулт, който бе фатален, сигурно много хора ще се съберат да изпратят финансиста, който намери формулата за богатството, но тя не му донесе щастие.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай