Преоценка на ВиК активи

Експерти представиха предизвикателства пред актуализацията на стойността на публичната ВиК инфраструктура

Експерти представиха предизвикателства пред актуализацията на стойността на публичната ВиК инфраструктура

Предизвикателствата пред текущата актуализация на стойността на публичната ВиК инфраструктура бяха представени на семинар на тема „Изготвяне на оценка на публични ВиК активи“, който се проведе в София. Семинарът имаше за цел да представи междинните резултати и следващите стъпки по изпълнението на договор с предмет: “Изготвяне на оценка на ВиК активи, публична държавна и публична общинска собственост”. Той се изпълнява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в рамките на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“, финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

В рамките на договора се реализират четири основни дейности на обособените територии на 39 ВиК оператори, разделни в 2 отделни етапа. Дейностите включват: събиране на изходна информация за изготвяне на оценка на публичните ВиК активи; събиране на допълнителни данни за активите чрез посещения на място при всеки от ВиК операторите; оценка на всички ВиК активи, представляващи публична собственост, които се стопанисват, поддържат и експлоатират от съответния ВиК оператор, на база на унифицирани Инструкции за оценка на публични ВиК активи и изготвянето на варианти за ценообразуването на ВиК услугите за съответната обособена територия, на база на извършената оценка на публичната ВиК инфраструктура.

Изпълнението на първите две от дейностите по договора вече приключи. Актуализирани са Инструкциите за извършване на оценките по отношение на базисните цени на отделните групи активи, техническите им характеристики, състояние, реална дата на въвеждането им в експлоатация и други параметри. Събрана е информация за остатъчния полезен живот на активи, които към датата на оценката са напълно амортизирани, но продължават да се използват. Проучен е опитът на три страни членки от ЕС, които имат сходни на България социално-икономически и териториални дадености. За всяка от тях са обследвани ВиК отрасълът, използваните методи за формиране на цените на ВиК услугите и начинът на актуализиране на цените на ВиК услугите и ВиК активите.

В хода на изпълнение на договора са идентифицирани и някои предизвикателства пред завеждането и оценката на публичните ВиК активи, като липса на документи за собственост и техническа документация и информация по активи при собствениците – общини и държава в лицето на областните администрации, както и непълни или липсващи регистри на активи при собствениците и операторите.

15 са обособените територии на ВиК оператори, включени в първия етап от реализацията на договора, за които събирането на изходната информация за изготвяне на оценка на публичните активи приключи в края на 2018 г. Това са Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен, Смолян и Ямбол. При изпълнението на дейността са прегледани и допълнени списъците на ВиК инфраструктурата при ВиК операторите и асоциациите по ВиК. Освен това са направени елиминиране на активи, разделяне и групиране на такива и обединяване и групиране на активи, които са заведени самостоятелно.

Във втория етап са включени 24 обособени територии на ВиК оператори, за които събирането на изходни и допълнителни данни за публичните ВиК активи приключи в края на м. април 2019 г.: Велико Търново, Хасково, Габрово, Димитровград, Кюстендил, Ловеч, София-област, Плевен, Исперих, Монтана, Разград, Търговище, Благоевград, Пазарджик, Севлиево, Дупница, Петрич, Кнежа, Ботевград, Стамболово, Стрелча, Панагюрище, Свищов и Кубрат.

До края на м. октомври 2019 г. предстои финализиране на оценката на публичните активи на ВиК операторите, включени във всеки от двата етапа, и изготвяне на варианти за ценообразуването на ВиК услугите за съответната обособена територия, на база на изготвените оценки.

В рамките на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“ вече бяха изготвени регионални прединвестиционни проучвания за 14 консолидирани територии, в които оперира по един ВиК оператор. С проучванията и разработените апликационни форми водоснабдителните компании кандидатстват за финансиране за изграждане и рехабилитация на ВиК инфраструктура от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ С планираните в тях инвестиции в размер на близо 2 млрд. лв., в над 400 обекта и в 50 населени места, ще бъде подобрено качеството на предоставяните ВиК услуги на над 2 млн. души на територията на цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай