Как се купува ток от свободния пазар

По-добра ще е цената при избор на доставчик до 1 октомври 2020 г. или до 31 декември 2021 г.

Как се купува ток от свободния пазар | StandartNews.com

Как се пазарува ток от свободния пазар? Това трябва да научат всички фирми, присъединени към мрежата за ниско напрежение, които са задължени от  1 октомври да излязат на свободния пазар на електрическа енергия. Това гласят влезли в сила промени в Закона за енергетиката.

Това означава, че дори най-малките търговски обекти, като магазинчета, фризьорски салони, кафенета, адвокатски кантори и т.н., ще трябва да излязат на свободния пазар и да сключат договор с търговец на електроенергия.

Битовите клиенти остават на регулирани цени, определени от КЕВР., съобщи Министерството на енергетиката и публикува разяснения за действия и срокове, с които трябва да се съобразят ЕРП-та и небитовите потребители.

Енергодружествата, крайни снабдители на електроенергия,  изпращат уведомления до 26 юли 2020 г, тоест месец след влизане в сила на промените в Закона за енергетика за либерализацията на пазара на електроенергия, до всеки свой небитов краен клиент. В него „ЧЕЗ Електро България” АД, „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, „Енерго-Про Продажби” АД и „ЕСП Златни пясъци” ООД ще съобщат, че  от 1 октомври прекратяват да снабдяват с електроенергия обектите, присъединени на ниско напрежение към електроразпределителната мрежа. Те ще публикуват на интернет страницата си  списък с небитовите клиенти с обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, в съответната лицензионна територия.

Всеки небитов клиент трябва да  сключи договор до 30 септември с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени или да остане при сегашния си доставчик - ЧЕЗ Елекро, ЕВН Електроснабдяване, Енерго-Про Продажби или   ЕСП Златни пясъци, като сключи типов договор. Типовият договор е със срок от 1 октомври 2020 г до 30 юни 2021 г. и се сключва по образец, определен от КЕВР. Ако до 1 юли 2021 г. небитов клиент не е избрал доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, той остава да се  снабдява от досегашния си доставчик, но вече в качеството му на доставчик от последна инстанция по много по-високи цени. 

Небитовият потребител трябва да си избере доставчик на ток  по свободно договорена цена от  лицензираните за „търговия с електрическа енергия” търговци. Информация за тях има на сайта на КЕВР. 

Разликата с регулираните цени, по които сега плащат електрическа енергия небитовите потребители, е, че те включват мрежовите услуги и цената за задължения към обществото, предупреждава енергийното министерство.  На свободния пазар при доставка на електрическа енергия по свободно договорени цени, цената за задължения към обществото и цената за балансиране се начислява отделно от цената на електрическата енергия. Разходите за мрежовите услуги също са включени отделно във фактурата и така небитовият потребител може да не оцени правилно размера на предложената ценова оферта.

КЕВР ще създаде платформа за сравняване на  ценовите оферти на лицензираните търговци до  31-ви декември 2020  г.  Търговците на електрическа енергия ще са длъжни да предоставят на оператора на платформата актуална месечна информация за  офертите си за крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 kWh.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай