Как да контролираме дълговете си?

Обикновено кредит се взима за конкретна покупка или за “закърпване на месеца”

Как да контролираме дълговете си? | StandartNews.com

Парите никога не стигат. Без значение колко пари печелите, все ще има ситуации, в които да се налага да вземете пари на кредит, за да реализирате своя мечта или бизнес цел. Но как да контролираме дълговете в разумни граници? Ето няколко практични съвета от Изи Кредит:

Направете точна сметка на парите си

Ако взимате пари седмично или всеки ден, едва ли е лесно да планирате по-големите разходи. Затова направете усилие и запишете точно всички приходи, които влизат в дома ви - от заплати, от наеми, от социални помощи или такива, които взимате “на ръка” от дребни услуги или продажба на вещи. Записвайте в продължение на един месец, за да разберете в края на периода с колко точно пари разполагате.

Вижте за какво харчите

Следващата стъпка за контрол на кредитите и дълговете е да знаете къде отиват парите. Напишете колко давате за сметки, колко харчите за храна и колко отиват “някъде”. Често се оказва, че малките разходи са немалка част от разходите и с малко контрол ще се окаже, че разполагате с достатъчно пари.

Плащайте навреме

Всички сметки трябва да се плащат навреме, за да се не се трупат лихви и накрая да трябва да давате още повече. В някои случаи плащането на куп за няколко месеца напред може да ви спести средства, така че проверете дали кабелната телевизия например не предлага оферта “плати 11 месеца, гледай 12” или друга подобна. При плащането на годишен данък на жилището също има отстъпка, ако се плати през месец януари.

Всички комунални разходи като ток, вода и такса за входа е добре да се плащат на датата, за да не се натрупват. А и след тези плащания ще знаете с колко точно пари разполагате.

Кога си заслужава да вземете кредит

Обикновено кредит се взима за конкретна покупка или “закърпване на месеца”. Заслужава си да се тегли бърз кредит, когато имате ясна представа кога ще получите следващите пари и ще започнете да погасявате или когато имате конкретна нужда - 500 лв за телевизор, защото старият е счупен или 1000лв за зъболекар, защото болката повече не се търпи. Когато кредитът е изтеглен за нещо конкретно и когато знаете с какви суми разполагате на месец, лесно ще прецените срока и размера на вноските по погасяването му. По този начин ще държите дълга си под контрол, ще го изплатите навреме и ще можете отново да се обърнете към кредитна институция като Изи Кредит, когато се наложи да вземете пари назаем.

Като цяло, поддържането на положителен кредитен рейтинг, т.е история на добър контрол на дълговете, ще ви помогне да реализирате по-лесно големите си мечти и цели.

 

Статията не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет следва да се консултирате със специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай