Как Булгаргаз ще разпредели 200 млн. от Газпром

Парламентът ще заседава извънредно днес, за да гласува промените в Закона за енергетиката

Как Булгаргаз ще разпредели 200 млн. от Газпром | StandartNews.com

"Парите вече са по сметките на "Булгаргаз", но това са надвзетите пари на всеки един субект, търгувал с "Булгаргаз", това са пари на нейните клиенти", съобщи пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, депутат от ГЕРБ. Той уточни, че те са близо 200 милиона лева (с ДДС).

Парламентът ще заседава извънредно днес, за да гласува промените в Закона за енергетиката. Окончателните текстове трябва да регламентират правилата и сроковете, по които "Булгаргаз" ще връща сумите по договорите, сключени с клиенти, за да влезе в сила намалението на цената на газа от 40%, договорено с "Газпром".

Промените предвиждат да бъдат върнати парите за газ на хората, които ползват синьо гориво и на бизнеса. Очаква се в рамките на месец Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август миналата година до 31 март на тази.

"Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5-и август, да излезе с ценовите решения на база искането на "Булгаргаз", които е предоставил на КЕВР", уточни Николов и добави, че така "Булгаргаз" ще има реперите, според които ще знае на кого колко да връща.

"Първо на регулирани - газоразпределителни дружества и топлофикации - до 31-ви март 2020-а, второ - на тези, на които като доставчик е доставила гориво за фирмите до 31-ви декември 2019-а година“, обясни депутатът.

Николов посочи, че исканията на "Булгаргаз" вече са внесени в КЕВР и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти: "Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране", изтъкна той.

Пари на ръка ще се дават само на онези, които са приключили получаването на услугата - примерно вече не са клиенти на Топлофикация, но ползвали парно в по-ранен период.

По думите му след два месеца вече всеки трябва да знае каква сума ще му бъде възстановена.

"Много е важно да не съм задлъжнял след 5-и август 2019-а, защото трябва да се прекратят производствата, защото Топлофикация ми дължи пари. Топлофикация трябва да влезе в споразумение със своя клиент и да прекратят съдебните спорове, да има взаимно прихващане на задължения. Няма как да завеждам пари срещу длъжник, след като и аз му дължа пари", обясни още Валентин Николов.

Той уточни, че заради задълженията, които Топлофикация София има към "Булгаргаз", има два варианта - или "Булгаргаз" да върне парите на столичната топлофикация, или да ги приспадне от дължимите суми: "Второто би влошило паричния поток на Топлофикация София, защото от една страна няма да получи пари, а трябва да връща на клиентите си пари. Второ - защото Топлофикация е надвзела на своите клиенти заради топлата зима".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай