Изравняват заплатите на мъже и жени в банките

БНБ ще гони шефове на банки при съмнение за пране на пари

Изравняват заплатите на мъже и жени в банките | StandartNews.com
  • БНБ ще гони шефове на банки при съмнение за пране на пари

Служителите в банките от мъжки и женски пол трябва да получават еднакви заплати за равен труд, предвиждат промени в Закона за кредитните институции, предложени за обществено обсъждане от Министерството на финансите, съобщава "Монитор".

Същият принцип ще важи и за служителите на инвестиционните посредници. Предвижда се както те, така и банките да прилагат неутрална по отношение на пола политика на възнагражденията.

Друга важна промяна предвижда отменяне на възможността за поставяне на банка под специален надзор. До отнемане на банков лиценз вече ще може да се стига и въз основа на констатацията, че една банка е проблемна или е вероятно да стане проблемна. Това ще се случва при липса на алтернативни възможности за предотвратяване на проблемите в разумен срок и без да е налице обществен интерес за действия по преструктуриране.

Една от основните предложени промени в закона е въвеждането на изискване за издаване на одобрение на финансов холдинг в състава на който има институция (банка или инвестиционен посредник).

С проекта се предвижда още задължение за групите от трети държави, притежаващи активи в Европейския съюз в размер над 40 млрд. евро, да създадат междинно предприятие майка от Европейския съюз, с което да се улесни надзорът върху групата и да се постигнат по-ефективни възможности за преструктуриране. Усъвършенства се режимът, свързан с налагане на допълнително капиталово изискване на банка. В проекта изрично е посочено, че допълнителното капиталово изискване се налага въз основа на надзорния преглед и оценка в рамките на който БНБ оценява всички рискове, свързани с банката, включително рисковете, идентифицирани при стрес тестове.

Урежда се възможност БНБ да издаде препоръка за допълнителен собствен капитал на банка, който тя трябва да поддържа като превишение над минималните капиталови изисквания, допълнителното капиталово изискване и капиталовите буфери, които банката следва да формира.

Друга промяна предвижда БНБ или Комисията за финансов надзор да могат да разпоредят освобождаване на лица, които управляват или представляват банка или инвестиционен посредник, при съмнение за пране на пари или финансиране на тероризъм. Това ще става и при наличие на повишен риск за такива действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай