Изплащат по график помощта от 300 лв във Врачанско

Към момента са изплатени сумите по 464 заявления

Изплащат по график помощта от 300 лв във Врачанско | StandartNews.com

Във Враца се проведе седмичното заседание на областната епизоотична комисия под ръководството на зам.-областния управител Мирослав Комитски. На заседанието бе представена информация за изплащането на еднократната помощ от 300 лева на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата си в 20-километровата зона. Към 5 септември в ОДБХ-Враца са подадени 1505 броя заявления за подпомагане на стопанства тип „заден двор“ в 20 км зона. Осъществено е плащане по 464 заявления, предстои да бъде изплатена еднократната помощ на 1041 стопани. Има и 42 неподадени заявления, които се очаква да постъпят. Изплащанията се извършват по график.

Инж. Снежана Гарданска, директор на ДГС-Оряхово, запозна членовете на комисията с епизоотичната обстановка след възникнал случай на АЧС по дивите прасета в района на с. Лесковец, община Оряхово и ограничаването на достъпа до горските територии. Съгласно заповедта на директора на РГД- Берковица, за периода от 30.08.2019 г. до 30.10.2019 г. се ограничава достъпът до горските територии и в обхвата на ловно стопанските райони Оряхово, Лесковец и Селановци, заяви още тя.

Инж. Гарданска изтъкна, че са предприети всички действия за био сигурност според изискванията – поставени са табели, указващи ограничен достъп до инфектираната зона, контрол над фирмите за дърбодобив, които не добиват, а само извозват добитата дървесина от епизоотичния район. Правят се обходи за наличие на трупове от диви прасета, като към настоящия момент няма констатирани случаи.

В момента се работи и по изплащане на еднократна помощ по заверените на 26 август 2019 г. списъци с броя на закланите свине от обекти тип „заден двор“ в 20 км зона около промишлена свинеферма „Кова –М“ ЕООД, с. Чирен, община Враца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай