Изоставаме с автоматизацията на икономиката

Предизвикателствата и рисковете пред модерната българска икономика бяха тема на отворена дискусия за специалисти и студенти във Висшето училище по застраховане и финанси...

Изоставаме с автоматизацията на икономиката | StandartNews.com

България изостава във възможностите си за дигитализация и автоматизация на икономиката. Оценката е на експерта Владимир Филипов, представител на бизнеса и консултант на Министерството на икономиката по проблемите на Индустрия 4.0.

Предизвикателствата и рисковете пред модерната българска икономика бяха тема на отворена дискусия за специалисти и студенти във Висшето училище по застраховане и финанси.

Дигитализацията и автоматизацията на икономиката ще променят изцяло начина, по който живеем и работим, казват експертите и твърдят, че това е възможност България да настигне водещите икономики, но вече се наблюдават индикации за изоставането на страната ни поради причини, които Владимир Филипов обобщи така:

"Точно капацитет ни липсва. Това изисква знания в различни области, изисква знания в правенето на продукти. Примерно много е популярно да се казва, че в България сме много добри на софтуер. Да, но тук сме добри на изпълнение“.

Бизнесът търси нови технологии, защото има потребността да се развива и тук е една от възможностите на страната, казва още експертът:

"Дори без помощта на държавата бизнесът минава към "Индъстри 4.0", защото конкуренцията, която е с другите държави в този глобален свят, предизвиква де факто да нуждата от промяна".

Въпросът е това да се случи навреме и без страх от загуба на работни места или изчезването на определени професии, защото в модерния свят те ще бъдат заменени от нови, каза още Владимир Филипов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай