Изненадваща оставка в МВФ. Какво става?

Първата жена главен икономист на фонда неочаквано си тръгва

Изненадваща оставка в МВФ. Какво става? | StandartNews.com

Изненадваща рокада в МВФ, гръмнаха агенциите Ройтерс и Блумбърг.

Главният икономист на фонда Гита Гопинат ще смени в началото на идната година Джефри Окамото като първи заместник управляващ директор. Така Гопинат - първата жена главен икономист на фонда, ще стане втората най-влиятелна фигура в организацията.

Гопинат беше обявила през октомври, че ще напусне през януари, за да се върне като преподавател в Харвард, но сега това няма да се случи.

Окамото каза, че планира да се насочи към частния сектор. Преди да се присъедини към фонда през март миналата година, той изпълняваше длъжността заместник министър на финансите на Съединените щати .

Ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че Гопинат е "единодушно признавана за един от водещите макроикономисти в света" и разполага точно с експертните знания, необходими за "пост номер две" в организацията предвид нарасналите макроикономически предизвикателства пред страните членки на фона на пандемията от коронавируса, предаде БТА.

"Тя е точният човек в точния момент", подчерта Георгиева.

По думите й МВФ ще реорганизира някои роли и отговорности във висшия си ръководен екип, като Гопинат ще поеме надзорните дейности, изследванията и водещите публикации, като ще работи за "насърчаване на най-високи качествени стандарти за публикациите на Фонда".

САЩ, които са най-големият акционер в МВФ, приветстват избора по време на мандата на Окамото, посочи източник, запознат с позицията на американското министерство на финансите.

Гопинат бе ключова фигура в разширяването на ролята на изследователското подразделение на организацията, създаването на нов анализаторски подход, чрез който да се помогне на страните да отговарят на международните капиталови потоци, работила е и по подробен план на МВФ за преодоляване на пандемията, допълни Георгиева.

Окамото отбеляза, че ще се върне в частния сектор след над едно десетилетие на "интензивна обществена служба", но не посочи подробности за следващата си позиция.

Гопинат, която има американско и индийско гражданство, ще поеме новия си пост на 21 януари, малко след като МВФ представи актуализираните си прогнози за световната икономика. Очаква се бордът на Фонда да одобри назначението през идните седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай