Избор на интериорни врати

Сред огромното разнообразие от модели, е добре да обърнете внимание на съветите на експертите

Избор на интериорни врати | StandartNews.com

Интериорните врати са от първостепенно значение за декора на дома. Не само функционалността и практичността, но и комфортът и естетиката на дома зависи от техния избор. За да узнаете как да изберете най-подходящите интериорни врати, сред огромното разнообразие от модели, е добре да обърнете внимание на съветите на експертите относно видовете и устройството, функционалността и разходите.

Основни видове интериорни врати

Нека разгледаме тези опции, които са най-практични и удобни. Разбира се, всеки дизайн има свои собствени характеристики, различни предимства и недостатъци.

Рамкови интериорни врати

При тях основата на вратата е масивна рамка, която е направена от масивно дърво. Най-често, като един от най-лесните за обработка и най-евтини материали, се използва бор. От двете си страни рамката е покрита с MDF листове, а празнините вътре, между отделните елементи, са уплътнени с лек изолационен материал или структура тип пчелна пита, изработена от  MDF или картон.

Външните плоскости на тези врати са декорирани с естествен фурнир, PVC филм, ламинат или други декоративни материали. В съответствие с дизайна, може да има и конфигурация за остъкляване. 

Предимства на рамковите врати:

  • лекота
  • разнообразие от модели
  • здравина на конструкцията

Панелни интериорни врати

Дизайнът им се основава и на дървена рамка, изработена от масивни дъски. Рамката съдържа вътрешни елементи като вертикални стълбове и хоризонтални джъмпери. Пространството между отделните детайли между рамката се запълва със специални панели. Част от такава интериорна врата би могла да се украси със стъкло или някой друг декоративен материал.

Панелите са изработени от дърво или в комбинация от дърво и МДФ. Това осигурява богат избор от възможности за дизайн, без да е нужно да се прави компромис със здравина и качество. Тези интериорни врати са много по-устойчиви на челни и странични деформации.

Предимства на панелните врати:

  • сила
  • изискан външен вид
  • разнообразие от облицовки;
  • звукоизолация

 Формовъчни интериорни врати

Дизайнът им е възможно най-опростен - рамка, направена от летви или метал по периметъра и пълнеж от стъкло. Възможни са и варианти с непрозрачен пълнеж, както и  конструкция с допълнителна централна основа.

Стъклото за врати е нечупливо, но все пак неговият немалък размер увеличава теглото на вратата. За декорация на тези врати биха могли да се използват освен стъклени и метални, пластмасови или дървени елементи. Оригиналният външен вид на такава интериорна врата ще се впише перфектно във всеки един стил на декора, включително Минимализъм, Хай-Тек и Еклектичен стил.

Предимства на формовъчните врати

  • здравина и издръжливост
  • чудесен дизайн
  • разнообразни размери

Разнообразие от материали при изработката на интериорни врати

Важна характеристика също така е видът материал, от който е изработена една интериорна врата. Разнообразието от дизайни е огромно, като могат да се използват както изкуствени, така и естествени материали като например дърво, метал, стъкло, МДФ и други.

Врати от масивно дърво

Ако се съсредоточите само върху здравината, тогава за вас  една такава врата е отличен вариант - въпреки че е скъпа, тя е много надеждна. В по-голямата част от случаите тези врати са панелни. Такива врати напълно пасват на още едно много важно изискване - те имат чудесна звукоизолация. Но в същото време няма как да пропуснем, че използването на врати от масив изисква повече грижи, например за тях е характерна чувствителност към влажност, склонност към изсушаване, а също така са и доста тежки. Що се отнася до видовете дървесина, то най-често се използват дъб, бук, орех - много подходящи материали за луксозни врати по поръчка.

Врати от изкуствени материали

Използването на подобни материали прави интериорните врати по-евтини, при това без да губят своите основни свойства. Разнообразието на изкуствени материали е голямо - борови блокове, ПДЧ, МДФ, клетъчен картон. ПДЧ и MDF плоскостите могат да бъдат твърди или клетъчни. Кухите плочи влияят върху устойчивостта на вратата, но ги правят по-леки и доста по-евтини.

Най-добре е да закупите врати, изработени от MDF - фибро плоскост на основата на естествени смоли. Това е един много траен, напълно водоустойчив и екологично чист материал, който на всичко отгоре е и супер лесен за обработка, което е отлична характеристика, когато се налага да се изработват интериорни врати с по-усложнени дизайни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай