Истинска трагикомедия в Еърбъс

Компанията изхарчила 3,6 млрд. евро, за да урежда извънсъдебно корупционни обвинения

Истинска трагикомедия в Еърбъс | StandartNews.com

"Еърбъс" (Airbus) излезе на нетна загуба от 1,36 млрд. евро през 2019-а година спрямо нетна печалба за 3,05 млрд. евро година по-рано.

Слабите финансови резултати на самолетостроителния гигант за изминалата година са в резултат най-вече наложени санкции в размер на 3,6 млрд. евро във връзка с уреждане на корупционно обвинения. Загубата включва и "отрицателно въздействие от финансовият резултат, обусловено главно от преоценка на финансовите инструменти“, заявиха от "Еърбъс".

Само в рамките на четвъртото тримесечие на 2019-а година оперативната печалба на Airbus се понижи с 9% до 2,81 млрд. евро при обща нетна загуба от 3,5 млрд. евро в резултат на заделени през декември финансови провизии за 3,6 млрд. евро за уреждане на прокурорски обвинения за минали корупционни практики. Това представлява нетна загуба от 4,56 евро за една акция при печалба от 2,05 евро за акция в края на 2018-а година.

Изключвайки тези заделени средства и други еднократни разходи, печалбата за цялата 2019-а година се увеличи с 19% до 6,95 млрд. евро, като от компанията прогнозират да достигне 7,5 млрд. евро през 2020-а година.

Приходите на "Еърбъс" през последното тримесечие се повишиха  с 4% до 24,3 млрд. евро, а за цялата изминала година - с 11% до 70,48 млрд. евро.

"Постигнахме много през 2019 година и осигурихме силни основни финансови резултати, обусловени главно от нашите доставки на търговски самолети", заяви главният изпълнителен директор Гийом Фари.

Шефът на базираната в Тулуза европейска компания посочи, че доставките ще нараснат отново през 2020 година, като се очаква да бъдат продадени около 880 самолета след доставката на 863 през 2019 година. По този начин Airbus изпревари през миналата година основния си конкурент Boeing Co. като най-големият производител на самолети в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай