Искра Михайлова със съвети към бизнеса за кръговата икономика

Евродепутатът бе домакин на видеоконференция за строителния сектор

Искра Михайлова със съвети към бизнеса за кръговата икономика | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС и заместник-председател на група „Обнови Европа” Искра Михайлова бе домакин на онлайн видеоконференция на тема: „Кръговата икономика в строителния сектор: Иновационен процес, законодателни инициативи и добри практики“, по време на която бяха обсъдени приоритетите пред строителството, като един от секторите с директен ефект върху подобряването на качеството на живот и постигане на устойчивост на Европейската икономика.

„За да постигнем целите на Европейския зелен пакт за конкурентост на Европейската индустрия с поглед към бъдещето ни е необходима съгласуваност на действията и обмяна на опит. Изключително важна роля за постигане на тази енергийна и ресурсна ефективност и по - по-качествено управление на отпадъците, за баланса между климат, достъпност и подобряване на жизнената среда в нашите градове има секторът на строителството. Ето защо трябва да търсим нови подходи и да извлечем максимално потенциала на кръговата икономика, като структурираме регионални звена по кръгова икономика, повишаваме знанията, уменията и осведомеността на работещите в бранша по отношение на възможностите на кръговата икономика и търсим мрежи от партньорства на всички нива. В рамките на следващите няколко месеца на европейско равнище ще сме готови с разработването на законодателната рамка, но ще са необходими ясни национални програми и стратегии и активно взаимодействие на публичните власти в България, както със структурите на ЕС, така и с бизнеса, който трябва да реализира тези планове и стратегии“, заяви Искра Михайлова по време на конференцията.

В своето обръщение, представителят на Генералната дирекция на Европейската комисия за вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП, Филип Моузли представи текущите действия в рамките на Плана за действие за кръговата икономика и инициативата „Вълна на саниране“, пътната карта за емисиите през целия жизнен цикъл, важността на подкрепата, която Европа предоставя по линия на инструмента за зелени обществени поръчки за енергийно ефективни обществени сгради, предложената от Комисията Директива за енергийна ефективност и законодателния пакет "Fit for 55" и подчерта необходимостта от ефективно използване на предоставянето от ЕС финансиране, по - специално чрез програмите Хоризонт Европа, Next Generation EU и програмата LIFE.

Участие в дискусията взеха и евродепутатът от група „Обнови Европа“ и член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, Мартин Хойсик, (Словакия), наблягайки върху предизвикателствата, но и огромните възможности по отношение на строителството, не само да се развива по устойчив начин и с екологична грижа, но и спрямо възможностите за внедряване на иновации и потенциала на ресурсната ефективност, за напредък за бизнеса и икономически растеж. Акцент върху българския пример бе поставен и от браншови организации, представени на видеоконференцията от Любомир Пейновски, член на УС на Камара на строителите в България, управляващ партньор в "Клийнтех България" ООД.

Онлайн дискусията се проведе след като през март 2020 г. Европейската комисия прие „Нов план за действие относно кръговата икономика за по-чиста и по-конкурентоспособна Европа“, водена от анализа, че през следващите 40 години потреблението на ресурси в световен план ще се удвои, а до 2050 г. количеството на отпадъците, генерирани всяка година, ще се увеличи със 70 %. Тъй като половината от емисиите на парникови газове и над 90 % от загубата на биологично разнообразие и недостиг на вода се дължат на добива и преработката на ресурси, в съответствие с амбициите на Европейския зелен пакт бе заложена стратегията за постигане на конкурентоспособна икономика с ефективно използване на ресурсите, ключово значение за която има секторът на строителството и използваните в него материали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай