Искат компенсации на заплати за неплатения отпуск

Предложението е, ако заплатата е до 800 лева, компенсацията да я покрива напълно, а ако е до 1500 лева - да се допълват 80% от нея

Искат компенсации на заплати за неплатения отпуск | StandartNews.com

Представителите на КТ „Подкрепа“ в леката промишленост, химията, металургията и енергетиката настояват за компенсации за работниците в предприятията, засегнати от кризата с коронавируса, които са в неплатен отпуск.

В писмо до министрите на финансите и социалната политика - Владислав Горанов и Деница Сачева – федерациите в тези сектори предлагат компенсациите да се изчисляват пропорционално на дните в неплатен отпуск на база минималната работна заплата.

Синдикалистите предлагат от фонд "Безработица" на ДОО да се изплащат компенсации и на работещите на непълно работно време, които да допълват възнагражденията им в кризата.

Предложението е, ако заплатата е до 800 лева, компенсацията да я покрива напълно, а ако е до 1500 лева - да се допълват 80% от нея.

Индустриалните федерации на "Подкрепа" настояват и да се регламентират мерки за справяне с кризата след прекратяване на извънредното положение.

Мотивът е, че възстановяването на предприятията от индустрията ще продължи с месеци, а може би и година, защото те са почти сто процента експортно ориентирани, а кризата е в цял свят.

Те например предлагат облекчена процедура, която да се прилага след отмяната на извънредното положение за финансово подпомагане за наемането на работници и служители, регистрирани като безработни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай