Инфлацията препуска! Цените в САЩ с най-голям скок от 4 десетилетия

Оше по-голямо поскъпване на стоките се очаква този месец

Инфлацията препуска! Цените в САЩ с най-голям скок от 4 десетилетия | StandartNews.com

Инфлацията в САЩ е болезнено висока, пише АП.

Потребителските цени се повишиха с 6,8% за 12-те месеца, приключващи през ноември, което е 39-годишен връх. Много икономисти очакват инфлацията да остане близо до това ниво още няколко месеца, но след това да се забави до 2022 г. по различни причини. И те не виждат повторение на 70-те или началото на 1980-те, когато инфлацията надвишава 10% за плашещо дълги периоди,съобщи bg-voice.com.

Разбира се, икономистите твърдят, че инфлацията вероятно ще остане по-висока, отколкото бе преди пандемията, дори след като отслабне до 2022 г. По-често през последните 10 години инфлацията беше под 2% и дори падна под нулата през части от 2015 г. По-голямата опасност тогава бе твърде ниската инфлация, която също може да доведе до слаба икономика.

 „Само защото инфлацията в крайна сметка ще се забави, не означава, че цените ще паднат. Ние просто намаляваме скоростта на промяна, а не нивото на цените“, каза Нела Ричардсън, главен икономист в ADP.

Ръсел Прайс, главен икономист в Ameriprise, очаква инфлацията да достигне връх от 7,1% през декември и януари, например. След това той очаква инфлацията да падне до 4% до лятото и под 3% до края на годината, но да остане над 2% до 2023 г.

Една от причините за умереността, каза той, е подобряването на веригите за доставки. Те се объркаха, когато глобалната икономика внезапно се върна към живот след краткото си спиране и икономистите се надяват, че увеличаването на наличността на всичко от компютърни чипове до контейнери за доставка ще помогне за облекчаване на инфлацията.

Какво ще предприеме Федералният резерв

Уолстрийт очаква през следващата седмица Фед да каже, че ще ускори излизането си от ежемесечна програма за изкупуване на облигации, предназначена да подкрепи икономиката. Това би отворило вратата за започване на повишаване на краткосрочните лихвени проценти.

Както закупуването на облигации, така и ниските лихви имат за цел да стимулират вземането на заеми, което кара хората и компаниите да купуват повече. Това може да помогне за повишаване на инфлацията, тъй като търсенето изпреварва предлагането.

Правителството на САЩ също потенциално ще предложи по-малко помощ на домакинствата през 2022 г., независимо дали става дума за плащания за кредити за деца или увеличени обезщетения за безработица. Това също може да доведе до по-малко покупки от американците, като допълнително намали натиска върху инфлацията.

Омикрон свали цените на горивата

Един галон (oк. 3,78 литра) обикновен бензин е паднал с около 2,4% през последния месец, до малко по-малко от $3,35 за галон в петък, според AAA. Това е напредък, въпреки че шофьорите все още плащат много по-високи цени от миналата година, когато галон обикновен бе само $2,16.

Администрацията на енергийната информация на САЩ прогнозира, че бензинът отново ще спадне до средно 3,13 долара през декември и до 2,88 долара за цялата 2022 г., след като средно бе 3,39 долара миналия месец, най-високото ниво от 2014 г.

„Това трябва да осигури известно облекчение за потребителите, когато отиват да пълнят резервоарите си. Сега колко ще облекчението, това е наистина трудно да се каже“, коментира Андрю Грос, говорител на AAA. „Наистина е трудно да се прецени какви световни събития се случват. И наистина не е нужно много, за да скочат цените на петрола.“

Цените на петрола паднаха поради редица причини. От една страна, страните са сключили споразумения за увеличаване на доставките на петрол. От друга страна, вариант Омикрон на коронавируса попречи на очакванията за търсене поради притесненията, че ще предизвика блокиране и отменени пътувания.

Разходите за отопление на дома също вероятно ще бъдат по-ниски от предвидените, въпреки че сметките все още ще са по-високи от миналата година, тъй като цените на природния газ падат заедно с други горива на световните пазари.

Средната цена за отопление на дом тази зима ще бъде приблизително $972, според Марк Улф, изпълнителен директор на Националната асоциация на директорите за енергийна помощ. Това е по-малко от 1056 долара, които групата му прогнозира през октомври, но все пак по-висока от 888 долара, които потребителите са платили за отопление на домовете си миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай