Има сделка, петролът поевтиня!

Цените ще се колебаят през идните седмици, коментираха от Goldman Sachs

Има сделка, петролът поевтиня! | StandartNews.com

Цените на петрола поевтиняха в ранната търговия в понеделник, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, водени от Русия, успяха да преодолеят различията си и се договориха за увеличаване на производството. Това предизвика опасения относно потенциален излишък от суров петрол на фона на нарастващия брой заразени с COVID-19 в редица страни по света, пише Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,64 долара, или 0,87%, до 72,95 долара за барел, след като миналата седмица изтри близо 3% от стойността си. Американският лек суров петрол WTI се понижи с 0,71 долара, или 0,99%, до 71,10 долара за барел, след като в петък регистрира седмичен спад от почти 4%, пише "Мениджър".

В неделя министрите от ОПЕК+ постигнаха споразумение за увеличаване на производството на петрол с 400 хил. барела на ден през всеки месец от август. Това означава, че до края на годината добивът ще бъде увеличен с 2 млн. барела дневно.

„Цените на петрола ще се колебаят през идните седмици“, коментираха от Goldman Sachs след постигнатото споразумение. От инвестиционната банка обаче остават оптимисти относно перспективата пред петрола.

За да преодолее вътрешните си разминавания, ОПЕК+ се съгласи на нови квоти за пет държави, които ще могат да увеличат собственото си производство - най-много ОАЕ и Саудитска Арабия и в по-малка степен Ирак, Кувейт и Русия.

„Това споразумение трябва да даде увереност на участниците на пазара, че групата не върви към разпад и няма скоро да залее пазара с доставки“, посочиха от  RBC Capital Markets

Миналата година групата съкрати добива с рекордните 10 млн. барела на ден на фона на спада на търсенето на петрол, причинен от пандемитяа от коронавирус. ОПЕК+ постепенно увеличават добива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай