Има ли правостоящи туристи на плажа?

Ако не се актуализира бюджетът, пари за помощи няма, каза Стела Балтова

Има ли правостоящи туристи на плажа? | StandartNews.com

Плажовете се претъпкаха, шезлонги и чадъри не стигат, има ли правостоящи туристи и как ще се реши въпросът с липсата на паркоместа в курортите?

На тези въпроси отговори министърът на туризма Стела Балтова в студиото на Нова тв.

Предстои много сериозен анализ и за следващия сезон трябва да се помисли как да има повече паркоместа, каза Балтова. Тя обясни, че преди много от туристите са пристигали със самолети, затова не им трябваха паркинги. Но сега вече е друго.

Балтова посочи, че тази година делът на българите е много по-голям спрямо чужденците.

Може да се помисли за изграждането на паркинги на по няколко етажа, както и да се помисли за нов начин за управление на плажовете. Това означава да се урегулира мястото на самия плаж, където се настаняват хората. Освен това не всички хотели отвориха през тази година, така че догодина може да очакваме още по-голяма натовареност, каза Балтова.

2021 г. започна много трудно, но България беше в зелена зона много дълго време. Туризмът и в Испания, и в Гърция беше в черевна зона, но продължи да се развива. Сезонът у нас продължи благоприятно, ще продължи и през август, и през септември, прогнозира Балтова.

Тя посочи, че заради увеличените случаи на ковид, от миналата седмица са започнали много активни проверки. В карантинните хотели вече има настанени, това става с прекопъка от РЗИ. Те трябва да дават точни указания, защото там не приемат който е решил да отиде. Престоят в хотела е за сметка на туриста. Единият от хотелите е в Албена, а другият - в Несебър. Над 140 места има в момента на северното и на южното Черноморие, каза Балтова.

Вече започнахме да преговаряме и със зимните курорти за такива карантинни хотели, допълни тя.

За поставянето на стикер "100% ваксиниран персонал" - взехме решение за поставянето му с министерството на здравеопазването. Има много хотели с ваксиниран персонал, посочи още министърът на туризма.

Трябва спешно да се гласува актуализацията на бюджета, за да се види какви пари за помощи ще има за бизнеса. Ако това не се случи - няма да има подпомагане, каза Балтова. Ситуацията е наистина спешна, хората, които са отговорни, трябва да го направят, призова Балтова.

В оперативния план срещу ковид, разработен от МЗ, няма ситуация, в която бизнесът се затваря, посочи Балтова.

Ако 100% е ваксиниран персоналът и посетителите - също, няма да се затваря заведението.

Хората, които са заминали за чужбина, когато определена страна е била в зелена зона, а по време на престоя им тя се е променила в червена, когато се върнат, ще имат право на безплатен антигенен тест у нас, каза Балтова. И уточни, че става въпрос само за организирани туристи.

Сезонът е сравнително добър, успешен спрямо предходната година. Общият брой на посегигелите от май до първите дни на юни е 2,6 млн., от които 1,7 млн. са българи. Другите са от Полша, Румъния, Украйна.

Много добри условия има във Велинград, Сандански, Банско, каза още Балтова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай