Има ли политически умисъл в решението на КЕВР за цената на тока

Коментар на Васил Велев и Пламен Димитров

Има ли политически умисъл в решението на КЕВР за цената на тока | StandartNews.com

Няма политически умисъл в решението на КЕВР да обяви повишаване на цената на тока в деня, в който беше избран новият кабинет. За това са категорични президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, които коментираха казуса в "Още от деня".

Димитров заяви, че решението е взето по-рано и има законови срокове. Според Велев намерението на КЕВР е обявено много отдавна и по думите му, е закъсняло.

"Ако трябва да сме по-точни, КЕВР, чрез кръстосано субсидиране, е подтиснала увеличението, то би трябвало да бъде в пъти по-голямо от това, което е направено, и за електроенергията и за парното. Ако го сравним с международния пазар, тези 10-15% са на практика запазване на цената. Очевидно сме в цайнот, няма време за най-доброто решение", коментира още Велев.

"Ако искаме да намерим на всяка цена решение за цената на тока, можем да намерим", заяви от своя страна Пламен Димитров.

"Например на регулирания пазар могат да бъдат вкарани други мощности, които са по-ниски като себестойност, като например АЕЦ Козлодуй. В момента въглищните централи получават една пазарна цена, която няма никакъв проблем да работят за свободния пазар с една сериозна печалба", смята Димитров.

По думите му могат да бъдат намерени други инструменти, които да направят по-малко увеличението или да е никакво.

Димитров смята, че по отношение на цената за бизнеса компенсацията не трябва да е само за декември, а месеци напред.

Според Велев, най-бедните трябва да бъдат подпомогнати от държавата.

"В момента има голям риск пред доставките, защото доставчиците на услуги от общ интерес, имат на входа пазарна цена, а на изхода регулирана, тази цена, която е на изхода е сметната от КЕВР на база на ниска прогнозна пазарна цена, тя се е вдигнала много, но КЕВР не им е вдигнал цената на изхода, те трупат загуби и изпадат в ликвидни затруднения и може да се стигне до там да спрат тока, топлата и студената вода", обясни Васил Велев.

"Над 2 млн. български домакинства имат проблеми, а държавата подпомага 375 хиляди. Ние искаме от бюджет 2022 да има разширяване на тези лица, за което трябват около 100 млн. допълнително и това може да бъде направено сега", допълни президентът на КНСБ.

Васил Велев обяви, че днес е изпратено писмо от работодателските организации с предложение да се удължи програмата и да се увеличи размера на помощта. Той също така каза, че му предстои среща с министъра на енергетиката тази седмица и допълни, че трябват екстремни мерки. Според него в момента има условия да се вземат такива мерки, защото има редовно правителство и работещ парламент. Велев смята още, че в условията на свръх високите цени, трябва да има задължително извънредни мерки, които да действат именно във времето на свръх високите цени.

Димитров заяви, че има сигнали за обмисляне на масови съкращения в тежката индустрия. Той каза още, че инфлацията расте, и е нормално хората да искат увеличение на доходите.Според него тези доходи трябва да бъдат увеличени веднага където е възможно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай