Има договорка с Янев за тока. Какво следва

Бизнесът и синдикатите са се уточнили с премиера

Има договорка с Янев за тока. Какво следва | StandartNews.com

Бизнесът и синдикатите договориха с премиера Стефан Янев финансови компенсации за фирмите заради цената на електроенергията.

Те  ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Техническите подробности ще бъдат уточнени до края на деня. Срещата в Министерския съвет се състоя на фона на протести заради скока на цената на електроенергията. 

Днес и синдикални и работодателски организации излязоха на демонстрация в центъра на София с настояване за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите за скока в цените на електроенергията.

Беше блокирано движението в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител".

Представители на протестиращите влязоха в Министерския съвет, където представиха подготвения от тях пакет от мерки срещу високите цени на тока.

Протестът събра множество недоволни - и собственици на по-малки семейни фирми,  и представители по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година. 

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар.

Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай